NEPRIČAKOVANO

Prihaja nov šov, snemali ga bodo na ministrstvu Marjana Šarca

Iskali bodo najbolj pripravljenega, usposobljenega, iznajdljivega, trdnega in discipliniranega vojaka.
Fotografija: Skupne vojaške vaje Nata ameriških in slovenskih vojakov na Počku. FOTO: Mavric Pivk/delo
Odpri galerijo
Skupne vojaške vaje Nata ameriških in slovenskih vojakov na Počku. FOTO: Mavric Pivk/delo

Ministrstvo za obrambo bo poskušalo mlade v vojaške vrste privabiti z dokumentarno-resničnostno serijo v desetih delih. Za šov Vojak v akciji, za katerega naj bi namenili kar dva milijona evrov proračunskih sredstev, naj bi v teh dneh minister Marjan Šarec že podpisal izbor izvajalca, poročajo Finance.

Ministrstvo je javno naročilo za šov objavilo konec avgusta, štiri mesece po katastrofalnih poplavah. Ponudbe so odpirali 5. oktobra, izvajalca pa izbrali pred dvema dnevoma. Finance dodajajo, da se je vse to dogajalo v času, ko se je razvedelo, da ne bo dovolj denarja za usklajevanje socialnih transferjev za revne z visoko inflacijo ter o predlogu, da vrtec za drugega otroka za starše ne bo več brezplačen.

Na javno naročilo sta se odzvala dva ponudnika. Akademija Ris je oddala ponudbo, ki je vredna nekaj manj kot dva milijona – natančneje 1,949.403 evre z DDV –, Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok pa se je prijavil s ponudbo 777.140 evrov z DDV. Cenejšo je ministrstvo izločilo, ker ni predložilo vseh potrebnih dopolnil, in izbralo Akademijo Ris.

Kdaj bodo predvajali?

Snemali bodo po Sloveniji, na lokacijah, ki jih upravlja Mors. Deset oddaj bo dolgih od 40 do 45 minut, predvajane pa naj bi bile septembra, oktobra in novembra 2024.

Šlo bo za tekmovanje, v katerem bo na koncu zmagal najbolj pripravljen, usposobljen, iznajdljiv, trden in discipliniran vojak. Namen serije pa sta spodbujanje zanimanja za vojaški poklic in promocija za zaposlovanje v Slovenski vojski.

Finance pa še dodajajo, da je posel dobilo podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2007 pod imenom MPL trgovina s plovili, ki doslej ni imelo nobenih prihodkov. Prvi lastnik je bil Marko Lovšin, junija 2023 pa je podjetje kupil Luka Zorenč in ga preimenoval v Akademijo Ris. Zorenč je nekdanji pripadnik Enote za specialno delovanje, svojo vojaško kariero pa je opisal v knjigi Ris.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije