Predstavitvena informacija

Prihaja Ljubljana Mini Maker Faire!

Ljubljana Mini Maker Faire je največji mednarodni dogodek v Sloveniji, ki promovira sodobno tehnologijo, inovatorstvo, tehnično kulturo ter izobraževanje in umetnost s področja sodobnih tehnoloških in znanstvenih procesov.
 
Fotografija: FOTO: Klemen Cotar
Odpri galerijo
FOTO: Klemen Cotar

V maju se obeta »mejkerska« sobota! Ljubljana Mini Maker Faire bo letos 26. maja na Trgu republike. Spet se bomo srečali makerji iz vse Slovenije in tujine, predstavili svoje projekte, produkte in najbolj nore vizije.
 
Leta 2017 je bil Ljubljana Mini Maker Faire prvič. Zavod 404, mladinski tehnološko-raziskovalni center, se znova združuje s številnimi soorganizatorji v pripravi drugega dogodka. Tokrat bo v jedru Ljubljane, s toliko več razstavljavci, delavnicami, predavanji in spremljevalnega zabavnega programa.

FOTO: Klemen Cotar
FOTO: Klemen Cotar

Prireditev zaznamujejo sejemske predstavitve makerjev, organizacij, institucij, gospodarskih družb in posameznikov, ki pomembno sooblikujejo prostor razvoja in raziskav. Številne izobraževalne delavnice bodo zastavile izzive in vas zapeljale v zabavni svet raziskovanja. Vso soboto pa se bomo pogovarjali s strokovnjaki o tehnologiji, razvoju, izdelovalništvu in o tem, kakšno prihodnost lahko pričakujemo.
 
Lani je Ljubljana Mini Maker Faire obiskal predsednik vlade dr. Miro Cerar in delil svoje misli: »Ta sejem je odlična priložnost za mlade in vse druge talente, da predstavijo svojo ustvarjalnost, se tu povezujejo in učijo drug od drugega. Mislim, da je to najboljša možna pot, kako spodbujati pri naših ljudeh ustvarjalnost, kako peljati družbo v trajnostni razvoj. Kot predsednik vlade si bom še naprej prizadeval, da spodbujamo takšne dogodke in da s tem peljemo Slovenijo v prihodnost, ki mora biti moderna, digitalizirana in trajnostno usmerjena.«

FOTO: Domen Šverko
FOTO: Domen Šverko

Dogodki Maker Faire so značilno obarvani s pogledom v prihodnost in spodbujanjem pretočnosti vsebin in tehnik, kar logično učinkuje na pospešen razvoj. So slavje kreativnosti človeštva, ki v 21. stoletju pomeni tehnološki razvoj, kritično presojanje informacij in divergentno mišljenje ter naposled nove rešitve in inovativnost.
 
Odprta sinergija sodelujočih nagovarja vse, ki želijo biti del napredka prihodnosti. Kot konglomerat znanstvenega, podjetniškega, umetnostnega in izobraževalnega delovanja ponuja raziskovanje vsakomur, ki ima željo po novih odkritjih. Dogodek kaže smernice za izobraževanje in zaposlovanje, spodbuja mlade, predvsem pa podpira aktivne ustvarjalce, ki so kot zgled dobre prakse.

FOTO: Jan Kokalj
FOTO: Jan Kokalj

Če vas zanima, kam vodi tehnološki razvoj, kdo v Sloveniji razvija nore futuristične ideje in kako se lahko česa podobnega lotite tudi sami, boste v soboto, 26. maja, našli odgovore na sejmišču, delavnicah in predavanjih sejma Ljubljana Mini Maker Faire.

Slovenija je postala del globalne makerske skupnosti z lansko prvo izvedbo Ljubljana Mini Maker Faire. Letos se bomo v soboto, 26. maja, znova srečali, tokrat na Trgu republike. Robotika, 3D-tehnologija, umetna inteligenca so med drugimi aktualna tehnološka področja, ki jih bomo raziskovali na dogodku pri razstavljavcih, na delavnicah in v pogovorih s strokovnjaki.

FOTO: Jan Kokalj
FOTO: Jan Kokalj

Vemo, da je iskreno in odprto deljenje znanja, povezovanje in sklepanje skupnih projektov odlična predpostavka za dobre rešitve. S to naravnanostjo bomo slavili kreativnost in razvoj na Ljubljana Mini Maker Faire. Ker je prireditev, vključno s predavanji in številnimi delavnicami, brezplačna za vse obiskovalce, bodo imeli priložnost spoznati sodobne tehnološke rešitve tudi tisti, ki sicer do tega v vsakdanjiku nimajo dostopa. Na enem mestu bo dogodek združil strokovnjake, hobi ustvarjalce, podjetnike, umetnike in izobraževalne institucije.
 
Tako ne gre zgolj za srečanje, temveč tudi za odpiranje dela v razvoju in raziskovanju širši javnosti in omogočanje učenja sodobnih veščin dela skozi številne izobraževalne aktivnosti. Poleg sejmišča in izobraževanja prireditev zaznamujejo tudi zanimiva predavanja in konference ter pester spremljevalni program na odru. Na okrogli mizi Človek, tehnologija, razvoj se bomo pogovarjali o tem, da razvoj v znanosti in inženirstvu vedno hitreje transformira delovanje družbe. Sprememb je danes toliko, da pogosto ob kavi podebatiramo, da jih ne lovimo dovolj ažurno, da nam bodo popolnoma spremenile otroke in kako, šment, bi kdo sploh še preživel, če mu računalnik ne bi žepa grel. Pa vendar, osuplo gledamo v 3D-tiskalnik, eno najbolj zapomnljivih druženj letos pa je spremljala izstrelitev 'testne lutke' Tesla Roadster. Z FabLab mrežo Slovenije se bomo pogovarjali o pomenu lokalnih dejavnosti za celostni razvoj države, s Fakulteto za računalništvo in informatiko pa o tem, kakšen pomen ima znanje programiranja in računalništva na splošno že v osnovnih in srednjih šolah.

FOTO: Domen Šverko
FOTO: Domen Šverko
 
Največ radovednosti pa bodo potešile delavnice. Obiskovalci se bodo lahko učili gradnje različne elektronike, raznih grafičnih tehnik, 3D-modeliranja in tiska, izstreljevali bodo rakete, programirali in se zaposlili še z drugim zabavnim in poučnim programom. Nekaj delavnic zahteva prijavo, zato pohitite, da si zagotovite mesto!

FOTO: Jan Kokalj
FOTO: Jan Kokalj

Celotna sobota bo tako povsem »mejkersko« obarvana. Dogodek soorganizira veliko organizacij in institucij, ki tudi sicer med letom skrbijo za tehnično kulturo v Sloveniji. Zavodu 404, mladinskemu tehnološko-raziskovalnemu centru, se pridružujejo še FabLab mreža Slovenije, RogLab, Slovensko društvo za kognitivno znanost, Društvo Ljudmila, Zavod Kersnikova, Društvo Cirkulacija2, Zavod RS za šolstvo, častno pokroviteljstvo dogodka pa je prevzel predsednik vlade RS dr. Miro Cerar.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije