VESELI DECEMBER

Pri nas imamo 1312 Silvestrov

Najpogostejša imena Slovencev in Slovenk, rojenih v veselem mesecu.
Fotografija: Smučar Štefan Hadalin nosi tretje najbolj decembrsko moško ime, sam pa se je rodil 6. junija 1995. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Smučar Štefan Hadalin nosi tretje najbolj decembrsko moško ime, sam pa se je rodil 6. junija 1995. FOTO: Matej Družnik

Danes, na zadnji dan v letu, godujejo Silvestri in Silvestre, seveda tudi vsi tisti, ki jim je ime Silvo ali Silva. Statistični urad Republike Slovenije (Surs) sporoča, da so med imeni prebivalcev, rojenih na zadnji dan leta, najpogostejša Silva, Silvo in Silvester. Med bolj decembrska spadajo še Štefan, Miklavž, Nikolaj ter Silvija, Nikolaja in Štefica.

Sveti Silvester. Foto: wikipedia.org
Sveti Silvester. Foto: wikipedia.org

Nekoč je otrok največkrat dobil ime tistega znanega svetnika, čigar god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. »To je v precejšnji meri veljalo za otroke, rojene do leta 1969. Tudi med prebivalci, rojenimi v decembru, se nekatera imena pojavljajo precej pogosteje kot med tistimi, ki so se rodili v drugih mesecih. Vsaj 20 odstotkov moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2022 živeli v Sloveniji, je bilo namreč rojenih v decembru,« še sporoča Surs.

Osebe, ki so se rodile v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile imeni Silvester in Silvestra ali krajši različici Silvo in Silva. Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester – vseh je 1312 – in skoraj polovica vseh z imenom Silvo (skupno 1816) je bilo rojenih v decembru, prav na zadnji dan leta pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov.

Dedek Mraz je samo eden. Foto: dlib.si
Dedek Mraz je samo eden. Foto: dlib.si

»Ime Silvestra se sicer ne uvršča med najpogostejša ženska imena (ima ga 590 prebivalk in je po pogostnosti na 262. mestu), je pa med vsemi imeni prebivalcev, rojenih v zadnjem mesecu leta, 'najbolj decembrsko'. Kar 56 odstotkov vseh žensk, ki so živele v Sloveniji na začetku leta 2022 in jim je bilo ime Silvestra, je bilo rojenih v decembru, 30 med temi pa prav na zadnji dan v letu. Tudi Silvija, različica imena Silvestra, je eno od 'decembrskih' imen, saj je bila vsaka četrta Silvija rojena v decembru,« še pravijo na Sursu.

Za nami sta že božič in štefanovo. Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. Kar 52 odstotkov vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo v decembru, štirje odstotki od teh pa prav na štefanovo. V decembru se je rodilo tudi 46 odstotkov vseh žensk z imenom Štefka, ki je sicer lahko tudi klicna oblika imena Štefanija, in 20 odstotkov žensk z imenom Štefica. Štefan je tretje najbolj decembrsko moško ime, saj se je 29 odstotkov (1418) Štefanov od vseh 4454, ki so na začetku 2022 živeli v Sloveniji, rodilo v decembru.

Na začetku leta 2022 je bilo v Sloveniji 65 Miklavžev. Foto: Matej Družnik
Na začetku leta 2022 je bilo v Sloveniji 65 Miklavžev. Foto: Matej Družnik

Prav na začetku tega meseca nas je obiskal prvi od treh dobrih mož. Na Sursu so ugotovili, da ima decembra rojstni dan tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. »Pri imenu Niko, skrajšani različici tega moškega imena, povezava z decembrom ni tako izrazita. Pri imenu Nik, najkrajši različici tega imena, močno popularni v zadnjih letih, pa se povezava med rojstnim dnem osebe s tem imenom in dnevom, ko goduje Nikolaj, sploh ne opazi več. Tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije ima rojstni dan v decembru. Drugače ime Miklavž ni prav pogosto; na začetku leta 2022 jih je bilo v Sloveniji 65, po pogostnosti pa je to ime na 890. mestu.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije