OSREDOTOČI SE NA CESTO

Previdno na cesti! Nova preventivna akcija policistov bo trajala do nedelje

Z novo preventivno akcijo Osredotoči se na cesto bodo policisti preverjali zbranost voznikov med vožnjo.
Fotografija: Zaradi te nesreče je zaprta hitra cesta. FOTO: Promet.si
Odpri galerijo
Zaradi te nesreče je zaprta hitra cesta. FOTO: Promet.si

Začenja se nova preventivna akcija Agencije za varnost prometa (AVP) Osredotoči se na cesto. Do nedelje bodo policisti pri kontroli prometa posebno pozorni na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov. Izvedli bodo tudi posamezne poostrene nadzore, v katerih bodo odkrivali tovrstne prekrške.

Nova preventivna akcija agencije sicer nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona. Prva tovrstna akcija se je začela danes in bo potekala do nedelje, druga pa bo potekala med 30. septembrom in 6. oktobrom.

Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo poleg aktivne uporabe mobilnega telefona namreč vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike štejemo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebno v kombinaciji z zdravili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije