KO UDARI STRELA

Previdno: med nevihto tudi stran od oken in vrat

Samo v prvi polovici letošnjega leta je bilo več neljubih dogodkov v povezavi z udarom strele kot v celotnem letu poprej.
Fotografija: Udar strele. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Udar strele. FOTO: Getty Images/istockphoto

Na svetu strele švigajo po nebu ves čas, celo 44-krat v eni sekundi. Večina od njih konča svojo pot kar med oblaki ali znotraj njih, tiste, ki pridejo do obličja Zemlje, pa lahko povzročijo nemalo škode. Svetovne statistike celo pravijo, da v svetovnem merilu povzročijo veliko več škode kot recimo hurikani in tornadi skupaj. V Sloveniji ni tako, je pa res, da ima prav naša dežela strateško primerno lego in vremenske razmere za pojav neviht in s tem tudi strel, ki jih najprej vidimo kot blisk in potem slišimo kot grom.

Pojavnost strel v Sloveniji tako v evropskem merilu ostaja največja. »Največje število udarov strel beležimo v zahodni in severni Sloveniji. Pojavljajo se pretežno med majem in septembrom, najpogostejši pa so junija, julija in avgusta, kadar je tudi največ vročinskih neviht zaradi pregretosti ozračja,« pravi Klemen Jevnikar z Elektroinštituta Milan Vidmar.

Samo v zadnjem mesecu sta se v Sloveniji zgodili dve nesreči, kjer je strela udarila na način, da je poškodovala ljudi.

Strela lahko človeka sicer poškoduje na tri načine:
  • direktni udar v človeka
  • udar v bližnji objekt
  • udar v zemljo
Direktni udar v človeka se največkrat tragično konča, saj sta moč in temperatura strele za žrtev prehuda, a takšnih primerov je statistično gledano najmanj. Najpogostejše so nesreče, ko strela udari v bližnji predmet, njena moč pa je tako silovita, da lahko poškoduje tudi človeka, ki je v bližini. Ko strela udari v zemljo, pa išče čimprejšnjega prevodnika, ki je lahko tudi razmočena zemlja, a na tak način strela po navadi povzroči najmanj škode.

V Sloveniji že od maja skoraj vsak dan nevihte


»Porasta števila strel v zadnjih letih ne beležimo. Niti ni v letošnjem letu v primerjavi s prejšnjimi leti povečanja števila strel v poletnih mesecih. V letošnjem letu je bilo število strel v juniju in juliju celo nekoliko manjše kot prejšnja leta. Občutek po večjem številu udarov strel v letošnjem letu daje morda to, da so letos nevihte skoraj dnevno prisotne, v prejšnjih letih pa pogostost nevihtnih dni ni bila taka kot letos,« pojasnjuje Jevnikar.

Karta maksimalnih vrednosti gostote strel v Sloveniji. FOTO: Scalar.si
Karta maksimalnih vrednosti gostote strel v Sloveniji. FOTO: Scalar.si

 

Kako varno preživeti nevihto z gromi in strelami


Najboljše je, da takrat, ko vas ujame nevihta, ne iščete zavetja pod visokim drevesom, na vrhovih gora ali grebenov, pod večjo, osamljeno skalo niti ne v bližini žičnatih ograj in stvari, ki privlačijo elektriko. Če ste v času nevihte v gorah, je najboljše, da počepnete in se z rokami primete okoli nog ter počakate, da najhujše mine, potem pa poiščete primeren prostor, kot je koča s strelovodi ali avto, in nevihto prevedrite. Doma se ne približujte oknom in vratom, koritom in napravam, ki so neposredno vključene v električni tok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije