NOVA PROJEKCIJA

Preverite, koliko okužb nam napovedujejo v prihodnjih dneh

Po najhujšem scenariju, ki so ga predvideli na IJS, bi imeli do konca septembra 200 mrtvih zaradi koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Od petka do vključno danes iz Hrvaške 80 okuženih, v prihodnjih dneh okoli 44 okužb na dan.
Odpri galerijo
FOTO: Od petka do vključno danes iz Hrvaške 80 okuženih, v prihodnjih dneh okoli 44 okužb na dan.

Na Inštitutu Jožef Stefan so pripravili novo projekcijo in predvidevajo, da bo od petka do vključno danes z vračanjem slovenskih turistov s Hrvaške vnesenih 80 okužb z novim koronavirusom. Nato predvidevajo, da bo število vnesenih primerov okužb v državo padlo na dva na dan. Napovedujejo, da bo v prihodnjih dneh povprečno 44 okužb na dan.

Da bo v Slovenijo prišlo s Hrvaške 80 okuženih turistov, so ocenili na podlagi predvidevanj, da se bo od petka do vključno danes vrnilo 80.000 ljudi, medtem ko je 0,1-odstotna verjetnost, da so okuženi.

Tako se bo po treh dneh dvignilo sedemdnevno povprečje uvoženih okužb s 13 na dan na povprečno 14 dnevno. Medtem ko predvidevajo, da bosta po tem, ko se turisti brez karantene več ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, vsak dan v Slovenijo iz tujine vneseni dve okužbi.


Povprečna vrednost dnevnih okužb bo nekaj časa nespremenjena


Po njihovih predpostavkah bo reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, v prihodnjem obdobju enako trenutnemu sedemdnevnemu povprečju, to je 0,96.

Povprečna vrednost števila dnevnih pozitivnih testov se bo v naslednjih dneh postopoma dvignila s sedanjih 37 na 44 in bo nato ostala nespremenjena, napovedujejo na IJS. Število pozitivnih testov se bo gibalo okoli povprečne vrednosti.

FOTO: IJS
FOTO: IJS


»Upamo, da s tem še ne bo presežena kapaciteta našega epidemiološkega nadzora. Ker bomo imeli predvidoma ves čas nekaj uvoženih okužb, mora biti reprodukcijska številka manj kot 0,9, da bo epidemija začela pojenjati. To lahko dosežemo že z doslednim izvajanjem obstoječih blagih ukrepov,« so zapisali na spletni strani.

Na IJS tudi ugotavljajo, da število vseh dnevnih pozitivnih testov narašča hitreje od števila dnevnih uvoženih primerov, kar pomeni, da je Slovenija predvidoma v fazi »širjenja okužb v epidemiološko zajezenih mikrožariščih, ki bodo upajmo kmalu ugasnila«.

FOTO: IJS
FOTO: IJS


Ob tem so objavili projekcije poteka epidemije, ki vključuje štiri različne scenarije z različnimi vrednostnimi reprodukcijskega števila.

• Če bo to ostalo pri 0,95, bo število hospitaliziranih in tistih na intenzivni negi do sredine oktobra ostalo enako, število umrlih bolnikov s covidom-19 se bo nekoliko povečalo.

• Če bo reprodukcijsko število po 1. septembru zaradi začetka šole znašalo 1,1, se bo število hospitaliziranih do 21. oktobra povzpelo na več kot 50 in umrlih na skupaj 150.

• V primeru, da bo reprodukcijsko število 1,3, se bo 21. oktobra v bolnišnicah zdravilo več kot 100 ljudi.

• Ob reprodukcijskem številu 1,5 pa 200, od tega več kot 25 na enoti za intenzivno terapijo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije