POLNE BOLNIŠNICE

Že kmalu zlom zdravstvenega sistema, covidne bolnike naj bi vozili tudi v tujino

Stanje v Sloveniji je alarmantno.
Fotografija: Intenzivna nega. FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
Intenzivna nega. FOTO: Matej Povše

Institut Jožef Stefan (IJS) napoveduje, da bomo v Sloveniji maksimalne kapacitete enot intenzivne terapije za covidne bolnike presegli prihodnji teden. Ob tem poziva k izvajanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in k cepljenju.

Scenariji za bolnišnice FOTO: IJS
Scenariji za bolnišnice FOTO: IJS

image_alt
»Lahko, da se bodo odločali, komu bodo nudili zdravstveno oskrbo in komu ne«

Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta je že posvaril pred zlomom zdravstva zaradi velikega porasta okuženih s koronavirusom in hospitaliziranih zaradi covida 19. Kot je povedal za TV Slovenija, maksimalna kapaciteta covidnih intenzivnih postelj v tokratnem valu epidemije znaša 191. Danes je zasedenih 159 intenzivnih postelj, torej le še 32 manj od limita.

V oddaji 24ur so poročali, da se po neuradnih informacijah pripravlja tudi scenarij, da bodo slovenske covidne bolnike na zdravljenje vozili tudi v tujino.

image_alt
Beovićeva: Zaradi kužnosti virusa se bomo z njim srečali vsi (VIDEO)

Na IJS opozarjajo (nelektorirano): »S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije