KOCKA JE PADLA

Preobrat tik pred volitvami: ena stranka se umika iz bitke

Primc naj bi se posvetoval s prvakom SDS Janezom Janšo, o taki možnosti pa naj bi se pogovarjal tudi s Francem Kanglerjem, predsednikom programskega sveta Nove ljudske stranke, ki je sooblikovalka koalicije Združena desnica.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Vodstvo stranke Glas za otroke in družine je na korespondenčni seji sprejelo sklep, da odstopa od volitev v vseh volilnih enotah in prosi svoje volivce, da volijo SDS ali katero drugo pomladno stranko, ki lahko pride v državni zbor, poroča Reporter.

Stranka je sicer del koalicije Združena desnica, ki ji je volilna komisija zavrnila dve kandidatni listi.

Tak sklep je po poročanju tednika v soboto najprej sprejel izvršilni odbor, v torek pa še svet stranke Glas za otroke in družine. Kot je v korespondenci, poslani članom, zapisal predsednik stranke Aleš Primc, odločitev ni bila soglasna niti čisto tesna: »Moja odgovornost je, da vas in naših idej ne vodim v kolektivni samomor. Zmaga ali poraz sta najprej v glavi.«

Primc: To ni umik

Primc v korespondenci, ki jo objavlja Reporter, nadaljuje, da lahko iz tega položaja naredijo zmago: »To ni umik, ampak delo na drugačen način, kot smo mislili, za zmago desnice na volitvah. To je naša dolžnost do volitev, po volitvah pa boj naprej v razmerah, ki jih bomo v teh 12 dneh sooblikovali. Slovenija nas rabi, mi pa rabimo zaveznike za izvajanje našega programa. Narediti moramo vse, da bomo imeli 4. junija čim več zaveznikov, če že svojih poslancev ne moremo imeti.«

Aleš Primc. FOTO: Tadej Regent, Delo
Aleš Primc. FOTO: Tadej Regent, Delo

Po informacijah tednika naj bi se Primc posvetoval s prvakom SDS Janezom Janšo, o taki možnosti pa naj bi se pogovarjal tudi s Francem Kanglerjem, predsednikom programskega sveta Nove ljudske stranke, ki je sooblikovalka koalicije Združena desnica. Ta se sicer še ni odločala o »odstopu iz volitev in podpori SDS«.

Reporter navaja, da se nekateri sprašujejo, ali je koalicija napačni kandidatni listi vložila namerno, da ne bi prišlo do drobljenja glasov na desnici. Nekateri kandidati naj bi bili sicer nad tako odločitvijo razočarani, pri čemer tednik povzema izjavo Sonje Ramšak, kandidatke Združene desnice v 5. volilni enoti 2. volilnega okraja.

Premalo žensk

Volilna komisija je namreč zavrnila kandidatni listi Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti, ker je bil na njej premajhen delež žensk. Strankini kandidati so se pritožili na vrhovno in na to še na ustavno, a so bili zavrnjeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije