Prekmurski minimundus (FOTO)

Umetnik po duši izdeluje makete planinskih koč, nabožnih podob in kulturnih znamenitosti.
Fotografija: Štefan Puhan z amerikanskim križem iz Bogojine FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Štefan Puhan z amerikanskim križem iz Bogojine FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

Štefan Puhan ima v Bogojini v Prekmurju pravi muzej maket, v prvi vrsti planšarskih koč, križnih znamenj ter zanimivosti domače vasi. Upokojeni slikopleskar in umetnik po duši ohranja staro, že pozabljeno prekmursko arhitekturo, ob tem pa je še zavzet vinogradnik, gobar, športnik, turistični delavec in planinec.
Z veseljem vam razkaže svoje umetnine.
Z veseljem vam razkaže svoje umetnine.

Za njim je že vrsta vzponov v slovenskih gorah, ko je pred leti s člani Planinskega društva Matica Murska Sobota obiskal Veliko planino, pa so ga planšarske koče tako očarale, da je sklenil izdelati njihove makete. Naredil je že štiri in kapelico. Za eno kočo porabi 80 ur in več dela, izdeluje pa jih po spominu in po slikah.

Štefan se je poleg tega odločil izdelati makete vseh križnih znamenj v župniji Bogojina. Navdih za nadvse hvalevredno akcijo je dobil, ko je nekoč ob cesti zagledal staro zavrženo razpelo. V njegovi zbirki 12 maket sta tudi bogojinski amerikanski križ iz leta 1903 in najstarejši z Bukovnice iz leta 1893.

Lotil se je še izdelovanja makete domače župnijske cerkve Gospodovega vnebohoda ali Bele golobice, in sicer ob 90-letnici cerkve, pod njegovimi spretnimi prsti je nastala tudi maketa vasi Bogojina s cerkvijo, šolo in domačijami. Iz koruznice je nastala maketa razglednega stolpa med vinogradi in kapele sv. Ubrana na vinorodnem območju Vršič nad Bogojino.
Uporablja izključno naravne materiale, največkrat les, šibje in koruznico.
Uporablja izključno naravne materiale, največkrat les, šibje in koruznico.

To pa še ni vse: Štefan je naredil tudi maketo stare šole v Kančevcih, znamenito rotundo z zvonikom v Selu in še kaj bi se našlo.
Mojster, ki vsakemu obiskovalcu rade volje odpre vrata, nam je zaupal, da moraš biti pri takem delu zbran in umirjen ter navdušen nad kulturno dediščino in poslanstvom, da jo ohranjaš za bodoče rodove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije