PONOVNA PRESOJA

Predvolilna zmaga Alenke Bratušek?

Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja na odločitev volilne komisije v Kranju, ki je zaradi kršitev zakonodaje listi odrekla pravico liste do sodelovanja na lokalnih volitvah. 
Fotografija: Je to mala zmaga Alenke Bratušek? FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Je to mala zmaga Alenke Bratušek? FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Kranjska občinska volilna komisija je Listi Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja, ki podpira županskega kandidata Iztoka Puriča, zaradi kršitev zakonodaje odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah. Sklep volilne komisije je v petek zvečer v kranjski občinski stavbi prevzel predstavnik Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja Tomaž Krišelj. Upravno sodišče je volilni komisiji naložilo, da opredeli, v čem konkretno obstajajo formalne pomanjkljivosti v imenu liste kandidatov, kako jih predlagatelja Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja lahko odpravita in naj zahteva, da v roku treh dni te pomanjkljivosti odpravita.

Občinska volilna komisija mora nato po navodilu upravnega sodišča po izteku tridnevnega roka še pravočasno odločiti o potrditvi oziroma zavrnitvi skupne liste kandidatov, tako da bo spoštovan rok iz 59. člena zakona o volitvah v državni zbor, ki se uporablja tudi za potrjevanje kandidatur v zvezi z lokalnimi volitvami, je sodišče še zapisalo v odločitvi, ki so jo danes objavili tudi na spletnih straneh sodišča. Upravno sodišče je do te odločitve prišlo zaradi drugačne interpretacije zakonskega pravila o določanju imena za skupno listo kandidatov za primer, ko listo vložita skupaj dve politični stranki ali več, ter zaradi drugačne uporabe zakonskega določila, ki nalaga občinskim volilnim komisijam obveznost, da dajo predlagateljem možnost, da v roku treh dni odpravijo formalne pomanjkljivosti liste kandidatov, kot je obravnavane zakonske določbe interpretirala in uporabila občinska volilna komisija v Kranju v tem konkretnem primeru. Občinska volilna komisija po oceni upravnega sodišča v sodnem postopku tudi ni izkazala, da je, upoštevajoč zakon in notranja pravila Stranke Alenke Bratušek, pomanjkljivost v imenu predlagane Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja taka, da je ne bi bilo mogoče odpraviti v zakonskem roku treh dni.

Za Bratuškovo, Puriča in Trilarja je odločitev upravnega sodišča pričakovana. Kot je Bratuškova pojasnila na današnji novinarski konferenci, v odločitvi sodišča jasno piše, da gre v tem primeru največ za formalno pomanjkljivost in jih zato lahko zaprosijo za spremembo imena liste. Če bo volilna komisija to storila, s tem nimajo težav, je zagotovila. Bratuškova verjame, da se bo to, da sta v Kranju dve močni stranki združili moči tako z enotno listo kot z županskim kandidatom, obrestovalo tudi pri izidu. Prepričani so, da bo njihova lista zmagovalna in bo njihov kandidat Purič novi župan Kranja.

Sicer pa so po njenih besedah prvič v zgodovini naše države želeli izločiti kandidatno listo iz politične tekme, kar je nedopustno. Kot je ocenila, gre v tem trenutku za najmočnejšo listo v občini Kranj. Če gre za formalno pomanjkljivost, je namreč previden postopek za postopanje občinske volilne komisije, »pri tem pa je bil očitno drugačen namen«, ugotavlja Bratuškova.
Tudi za Trilarja je odločba upravnega sodišča pričakovana. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je še posebej ponosen na našo državo, »ker se je izkazalo, da nikakor ne more občinska volilna komisija ali njen predsednik samovoljno odločati, kdo bo sodeloval in kdo bo zmagal na volitvah«. »Ta odločitev je v rokah Kranjčank in Kranjčanov. Prepričan sem, da bo to sodelovanje prineslo tudi rezultate,« je dejal in napovedal, da gredo s polno močjo naprej z volilno kampanjo. Po njegovih navedbah imajo zelo dobre odzive in zato verjame v zmago. Purič je vse sodelujoče v kampanji danes pozval k pošteni igri. Po njegovem mnenju so s skupno listo dokazali, da je združevanje moči smiselno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije