ČEBELA

Predsednica republike: Od njih je odvisna vsaka tretja žlica naše hrane

Slovenija je čebelarska velesila.
Fotografija: Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenija je čebelarska velesila, je v nagovoru na slavnostni akademiji ČZS ob 150-letnici organiziranega čebelarstva na Slovenskem danes v Ljubljani poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Izpostavila je pomen čebel in drugih opraševalcev za svetovno prehransko varnost. »Od njih je odvisna vsaka tretja žlica naše hrane,« je dejala.

Predsednica je ponosna na prispevek Slovenije k mednarodnemu ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter prizadevanjem za njihovo zaščito. Slovenski čebelarji so v svetu poznani in zaželeni kot odlični in dobro organizirani strokovnjaki, saj čebelarijo na čebelam prijazen in trajnosten način, je dejala.

Izpostavila je znanje, ki so ga v Sloveniji razvili za čebelarjenje invalidov in med drugim vključuje prilagoditev čebelnjaka ter čebelarski priročnik za invalide. To znanje Slovenija zdaj izvaža.

Prehranski varnosti bo Pirc Musar posvetila svoj drugi predsedničin forum čez dober mesec dni. »Živimo v času trojne okoljske krize - podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in onesnaževanje, ki ogroža preživetje človeštva,« je dejala. Spomnila je, da je Slovenija prva država na svetu, ki je čebelarstvo kot način življenja vpisala na Unescov seznam za nesnovno dediščino in izpostavila pomen čebel za svetovno prehransko varnost.

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije