KPK PREISKAVA

Predsednica razburja Golobove

Pirc Musarjeva meni, da bi ugotovljena kršitev integritete za Roberta Goloba morala biti usodna.
Fotografija: Tatjana Bobnar je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države, opozarjajo v Gibanju Svoboda. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Tatjana Bobnar je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države, opozarjajo v Gibanju Svoboda. FOTO: Mediaspeed

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je razburila največjo vladno stranko, potem ko je v intervjuju za N1 dejala, da bi moral premier Robert Golob odstopiti, če KPK ugotovi, da je kršil integriteto. »Predsednica Republike Slovenije je z javnim ugibanjem o tem, kaj bi moralo slediti hipotetični odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije, politično posegla v potekajoč pravni postopek pred KPK,« so sporočili iz Gibanja Svobode.

Po njihovem je ta »politični poseg še toliko bolj sporen, ker prihaja z mesta predsednice države«. V stranki zato v tem primeru ne vidijo le možnosti, da gre za politični pritisk na delo KPK, ampak tudi za konflikt interesov, ker je postopek zoper predsednika vlade sprožila prav predsedničina tesna sodelavka in svetovalka v Uradu predsednice Republike Slovenije Tatjana Bobnar, ki je »takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države«.

Dodali so, da je predsednik vlade vse navedbe glede njegovega domnevnega vmešavanja v delovanje policije že večkrat odločno zavrnil.

KPK je preiskavo zoper premierja Goloba uvedla konec novembra lani zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo ministrico Bobnar in druge zaposlene na notranjem ministrstvu. Pri tem KPK poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali ovrženi. Pirc Musarjeva je sicer med drugim v intervjuju dejala, da ni na njej, da ga pozove k odstopu, in da bo »javnost povedala svoje«.

V vsakem primeru pa je treba počakati na izsledke KPK. Poudarila je, da je »ta zadeva« med nekdanjo notranjo ministrico in predsednikom vlade nastala, preden je kot predsednica nastopila mandat. »To ni moja zgodba, to ni zgodba urada predsednice in ne bom se vtikala v to zadevo med njima,« je dodala.

Predsedničin podkast

Pirc Musarjeva pa je minuli konec tedna sporočila, da bo, očitno po zgledu svojega predhodnika Boruta Pahorja, danes začela objavljati Predsedničin podkast. »V podkastih se bom pogovarjala z zanimivimi osebnostmi iz Slovenije in tujine, ki bodo širile naša obzorja in razmišljanje s svojim znanjem, izkušnjami, osebno zgodbo. Moja prva gostja bo dr. Renata Salecl,« je pojasnila svojo odločitev. Podkasti naj bi si sledili vsaka dva meseca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije