PREVIDNO

Prebujajo se največje slovenske zveri: veste, kako ravnati, če se srečate z medvedom?

Veste, da med velike zveri spadajo rjavi medved, volk in ris? Srečanja z rjavim medvedom se lahko končajo neprijetno.
Fotografija: Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati nase, s čimer zmanjšamo možnost presenečenja. FOTO: Uso Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati nase, s čimer zmanjšamo možnost presenečenja. FOTO: Uso Getty Images/istockphoto

S prebujanjem narave se prebujajo tudi medvedi, ki v tem obdobju zapuščajo svoje brloge. Ministrstvo za naravne vire in prostor opozarja, kako pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi lahko bili brlogi, in dodajajo, da psov ne spuščajmo s povodca.  

»Med velike zveri poleg rjavega medveda v Sloveniji spadata še volk in ris. Vse tri vrste so zavarovane s predpisi Republike Slovenije, s predpisi Evropske unije in tudi mednarodnimi predpisi. Za njihovo dolgoročno ohranitev je ključno sobivanje z ljudmi. V naravi velike zveri vidimo le redko, saj se praviloma umaknejo človeku. Neprijetno se lahko končajo le srečanja z rjavim medvedom, zlasti kadar gre za srečanje z medvedko in mladiči, če sprehajalec medveda preseneti in medved nima časa za umik ali pa če medveda razdraži sprehajalčev pes.«

Na ministrstvu so, da bi zmanjšali možnost napada in poškodb, podali nekaj preprostih navodil obnašanja v gozdu:

  • Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati nase, s čimer zmanjšamo možnost presenečenja. Naš obisk v gozdu naj ne bo tako tih, da bi medveda lahko presenetili. Opozarjajte nase, še posebno pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju.
  • Psa imejte na povodcu. Če pes naleti na medveda in ga razdraži, bo v iskanju pomoči medveda privedel naravnost k lastniku.
  • Če opazite medveda, se mu nikoli ne približujte in ga ne motite. Če na daleč opazite medveda, se počasi umaknite v smeri svojega prihoda in pustite medvedu dovolj prostora za nadaljevanje poti. Nikoli ne tecite! Premikajte se počasi, brez hitrih gibov in brez kričanja. S tem bi povečali možnost napadalnega vedenja, saj se medved, ki se počuti ogroženega, lahko prične braniti. V izjemnih primerih lahko medved izvede tako imenovani lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika. Namen takšnega odziva je prestrašiti neželenega obiskovalca. V primeru napada se nikoli ne branite. Obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Najverjetneje se bo medved ustavil tik pred vami in ne bo prišlo do fizičnega stika.
  • Nikoli ne hranite medveda, tudi če je videti prijazen in zvedav.
  • Ne približujte se medvedu, ki se hrani na truplu živali ali s klavniškimi odpadki. V večini primerov se medved od hrane umakne, vendar pa se lahko odloči, da bo vir hrane branil pred vsiljivcem.
  • Medvedjemu brlogu se ne približujte in ne poskušajte vanj vstopiti.
  • Ostankov hrane ali drugih organskih odpadkov ne odlagajte v gozdu, v bližini planinskih koč ali v bližini gozdnega roba, še posebej ne v bližini naselij, ker to lahko privabi medveda. Odpadke odlagajte v ustrezne medvedu nedostopne smetnjake ali jih odnesite s seboj. Zelo pomembno je, da medvedom preprečimo povezovanje hrane s prisotnostjo človeka, kar je eden izmed glavnih vzrokov za pojavljanje konfliktov med človekom in medvedom. V interesu vseh nas je ohraniti naravno plašnost medvedov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije