JE TO SPLOH MOŽNO?

Prava bomba sredi zdravstvene krize: bo brez zdravnika ostalo na tisoče pacientov?

V času, ko primanjkuje zdravnikov in zdravstvenih delavcev, je to praktično nepredstavljivo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik

Številnim pacientom sredi najhujše zdravstvene krize pri nas grozi, da bodo ostali brez zdravnika. Veljavna zdravstvena zakonodaja iz leta 2017 vsebuje člen, po katerem mora vsaka ambulanta imenovati odgovornega nosilca, pri tem pa je pogoj, da ima nosilec vsaj tri leta delovnih izkušenj na primarni ali pet let delovnih izkušenj na sekundarni ravni. To je velik udarec predvsem za mlade zdravnike, saj je ponekod tako, da je mladi zdravnik edini zdravnik v ambulanti. To pomeni, da da po veljavni zakonodaji ta ne bo mogla več obstajati. Rok za uveljavitev je bil do konca leta 2020, a so vse skupaj zaradi pandemije podaljšali do konca leta 2022, poroča Preverjeno.

Pogoj delovnih izkušenj naj bi bil na začetku mišljen le za tiste, ki bi si želeli odpreti koncesijo, a je kasneje obveljal tudi za javne zdravstvene zavode. Zaradi tega se zdaj s težavami ubadajo v Idriji, kjer deluje trenutno mladi pediater, v Murski Soboti, kjer končuje specializacijo specializant pedopsihiatrije, pa tudi v Kamniku, kjer je edini zdravnik v ambulanti mladi specialist medicine dela. Podobno je v Logatcu, kjer jim grozi zaprtje ginekološke ambulante, v Postojni pa v centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ambulanti družinske medicine in zobozdravstveni ambulanti. V težavah bi se lahko znašli tudi v Kočevju, Brezovici in Podpeči.

Kaj bo glede nastale situacije naredilo ministrstvo za zdravje, še ni znano. Pravijo, da bodo člen proučili in se nato odločili, kako bodo ukrepali.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije