Pozor, s kolesom le še po nujnih opravkih

Konec preteklega tedna veliko poškodb zaradi adrenalinskih in športnih dejavnosti.
Fotografija: Rekreativno in športno kolesarjenje sta do preklica prepovedana, opozarja Kolesarska zveza Slovenije. FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
Rekreativno in športno kolesarjenje sta do preklica prepovedana, opozarja Kolesarska zveza Slovenije. FOTO: Igor Modic

V skladu z zaostrenimi ukrepi, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa, je do preklica prepovedano vsakršno kolesarjenje na zunanjih površinah, razen če se s kolesom opravite po nujnih opravkih, kot je na primer obisk trgovine oziroma zdravnika. Vsaka vožnja in vsak trening na prostem odpadeta tako za poklicne kot tudi za rekreativne kolesarje, opozarja Kolesarska zveza Slovenije (KZS). V zvezi si sicer prizadevajo, da bi bilo kolesarjenje (ob upoštevanju vseh varnostnih predpisov) možno za licencirane kolesarje.

Tisti, ki se boste s kolesom podali po nujnih opravkih, morate te v skladu z omejitvijo gibanja opraviti v svoji občini, saj je vsakršno gibanje omejeno na občine bivanja ali pa začasnega bivanja (nikakor pa ne obojega), razen če je vaša občina tako majhna, da v njej kakšnih storitev ne nudijo in lahko odidete v najbližjo občino, kjer je taka storitev na voljo.

Nepotrebne poškodbe

Konec tedna, ko je veliko ljudi pokazalo nespoštovanje omejitve gibanja, so iz UKC Ljubljana sporočili, da so obravnavali več poškodovanih zaradi adrenalinskih in športnih dejavnosti. To je močno otežilo delo zdravstvenih delavcev, saj morajo vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s koronavirusno boleznijo 19. To pomeni, da morajo zaščititi osebje in prostor. Ob tem so imeli tudi težave pri preskrbi s krvjo: v soboto so obravnavali dve hudi poškodbi, zaradi katerih so porabili veliko krvi.

Minuli konec tedna sta na slovenskih cestah življenje izgubila kolesar in voznik motornega kolesa, obenem so zdravstveni delavci oskrbeli tri težje in 17 lažjih telesnih poškodb, ki so nastale zaradi prometnih nesreč, opozarja policija.

»Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, prihajajo tudi gorski kolesarji in motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno,« je povedal vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije