OBNOVA

Pozor, odslej boste na ljubljanski urgenci čakali še dlje

Odgovorni bolnike prosijo za razumevanje.
Fotografija: Ljubljanska urgenca. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ljubljanska urgenca. FOTO: Voranc Vogel

V ponedeljek se bodo ponovno pričela dela na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je danes v izjavi za medije pojasnil vodja Urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc. Zaradi del, ki bodo predvidoma trajala 18 mesecev, se bodo nekoliko podaljšale čakalne dobe in obravnave, zato bolnike prosijo za razumevanje.

Obnova se je začela že leta 2019, vendar se je v začetku leta 2020 zaradi pandemije covida-19 ustavila. Takrat so obnovili približno tretjino poslopja, in sicer prostore na obrobnem delu urgentnega kirurškega bloka, ki so bili izpraznjeni. Naslednji teden bodo po navedbah Tominca začeli obnovo centralnega dela Urgentnega kirurškega bloka, kjer bodo še vedno obravnavali poškodovance in obolele paciente. »Ta obnova bo zahtevna tako za nas osebje kot seveda za paciente,« je ocenil.

Zaradi del se bodo najverjetneje podaljšale čakalne dobe in obravnave, medicinsko osebje pa bo razdrobljeno po različnih lokacijah. »Mi se bomo seveda trudili vse paciente obravnavati strokovno in ustrezno, vendar bo vsekakor prišlo do nekih motenj, zato prosimo za razumevanje,« je dejal Tominc. V Urgentnem kirurškem bloku se sicer že zdaj soočajo s pomanjkanjem kadra.

Načakali se bodo predvsem pacienti s starimi in lažjimi poškodbami

Za paciente s hudimi poškodbami se čakalne dobe ne bodo podaljšale, je zagotovil Tominc. Dlje pa bodo čakali pacienti, ki na urgenco prihajajo s starimi poškodbami, zvitimi gležnji, udarci in drugimi lažjimi poškodbami. Kot je pojasnil, bo obnova prinesla tudi nekatere lokacijske spremembe. Med obnovo operacijskih dvoran bodo pacientom zagotovili nadomestne operacijske dvorane v UKC, kar lahko privede tudi do daljših čakalnih dob za paciente na drugih oddelkih.

Dela bodo predvidoma trajala 18 mesecev in bodo potekala v dveh fazah. V prvem delu obnove, ki bo trajal približno deset mesecev, bodo obnovili nekaj ambulantnih prostorov in pa prostore za najtežje poškodovance. V naslednjih osmih mesecih pa bo v drugem delu potekala obnova operativnega urgentnega bloka, je pojasnil Tominc. Gradbenim delom bo sledil razpis za novo ustrezno opremo, ki jo bodo potrebovali za delo v novih prostorih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije