NA LJUBLJANSKI ŠOLI

Pouk pri 16°C, dijaki lačni in prezebli

Objavljeno 09. november 2019 07.30 | Posodobljeno 09. november 2019 07.30 | Piše: Tomica Šuljić

Na ljubljanskem strokovnem izobraževalnem centru se učijo na 16 stopinjah. Salama v sendvičih tako tanka, da se skoznjo vidi sir.

Srednješolski center Bežigrad imenujejo tudi Teksas.
LJUBLJANA – Da so najstniška leta, polna hormonov in novih spoznanj, težavna tako za otroke kot starše, ni novost. Prav v tem obdobju lahko kakšna ravnanja precej zaznamujejo karakter odraščajočega človeka, v dobri ali slabi smeri. V danem primeru pa govorimo o protestu dijakov, ki je po nekaj letih pregovarjanja za zidovi šole prišel v javnost; stopili smo v stik s podpredsednikom četrtega letnika in dijaške skupnosti (že polnoletnim) Edom Cento, ki je potrdil, da se dijaki pritožujejo zaradi razmer na Teksasu, kot v prestolnici pravijo Strokovnemu izobraževalnemu centru (SIC) Ljubljana, večini starejši bralcev je znan tudi kot Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad.

Prozorna salama in gnilo sadje

image
Hrano dijaki pogosto fotografijo in komentirajo. FOTO: Dijaki Sic
Centa pojasnjuje, da imajo te dni največ težav z vremenom: »Šola je precej stara. Ne ogrevajo je, v sredo je profesor dal termometer na mizo in ni hotel imeti pouka, ker je izmeril 16 stopinj in pol.« V dokaz pošlje tudi fotografijo termometra dan pozneje, ko je nameril dobrih 17 stopinj. Ravnateljica in direktorica SIC Ljubljana Frančiška Al Mansour pa zanika navedbo o neogrevanju ter pravi, da so kurilno sezono »kljub visokim stroškom« začeli takoj ob občutnih ohladitvah v začetku oktobra: »Seveda pa smo ogrevanje zaprli v času pouka prostih dni, zato se je do ponedeljka šola občutno ohladila.« Kljub temu so dijaki še v petek dopoldne tarnali, da jih zebe v noge, Al Mansourjeva pa pravi, da je že na začetku leta povedala dijakom in staršem, naj v šolo prihajajo »primerno oblečeni«. Centa pravi, da so dijaki in zaposleni v razredih kar v bundah, ne pa kratkih rokavih. Stroški ogrevanja šole, navaja ravnateljica, so 16.000 evrov na mesec!

Pozimi jih moti hlad, poleti vročina: »Pouk programa šivilj je takrat še toliko bolj otežen; ko je zunaj 30 °C in učilnice ne zaostajajo dosti, se morajo dijakinje soočati s tem, da njihovi stroji povzročajo še dodatno vročino,« celoletno podobo pouka v stari stavbi SIC opisuje Centa – tudi v daljšem dokumentu, ki zajema sklope težav: »Z ministrstvom sem bil v kontaktu glede hrane.« Šola – kot pojasnjuje Al Mansourjeva – nima jedilnice, ki bi ustrezala kapacitetam za ponudbo in razdeljevanje toplih obrokov, »zato ponujamo dijakom energijsko enakovreden hladen obrok«.

16 tisoč evrovstane ogrevanje SIC na mesec.

Centa pravi, da so v njegovih štirih letih šolanja razmere »enake, razen za šolsko malico, ki gre samo na slabše. Sendviči so si v bistvu ves čas podobni; namesto sladkih pijač imamo navadno vodo, pa manj namazov.« Salama v nekaterih je narezana tako tanko, da se skoznjo vidi sir. Petkov »energijsko enakovreden hladen obrok« so sestavljali dva deci mleka, banana in buhtelj. Kavelj je, da je polna cena takšne malice (torej brez subvencije) 2,42 evra. Ob tem Al Mansourjeva tarna, da dijaki »kljub našim priporočilom in ponudbi sadja nimajo radi. Jabolka zato ostajajo ter jih ponudimo tudi dijakom, ki niso prijavljeni na malico.« Na ta očitek je Centa zgolj poslal dve fotografiji šolskih jabolk, ki ju objavljamo, in petkove malice, za katero hudomušno pravi: »S tem buhtljem vsaj ne bom dobil sladkorne, ker nima marmelade.«

Ravnateljica nasprotuje sama sebi

image
Frančiška Al Mansour očitke učencev zavrača. FOTO: Leon Vidic
Dijaki so svoje navedbe podprli s fotografijami, pa tudi videoposnetkom toaletnih prostorov, ki so čisti, a polovično uporabni: voda teče le na eni strani pipe, mila ni videti, prav tako ne toaletnega papirja na straniščih. »Vsak večer čistilke vstavijo v podajalnike na vecejih toaletni papir,« zatrjuje Al Mansourjeva – a kaj ko na fotografijah in videoposnetkih ni nikjer videti podajalnikov WC-papirja, zgolj papirnate brisačke ob umivalnikih. »Zaradi vandalizma ter namernega trganja WC-papirja smo se dogovorili, da lahko dijaki tega oziroma papirne brisačke dobijo tudi pri učiteljih,« opisuje ravnateljica oziroma direktorica. Prav tako dijakom očita, da uničujejo vrata v moških WC-jih, ter pravi, da je stavba »odlično vzdrževana, saj vsa sredstva presežkov prihodkov namenijo sanaciji prostorov«. A kaj ko prav Al Mansourjeva v letnem poročilu SIC za leto 2018 zapiše povsem nasprotno trditev: »Stavba je zaradi pomanjkanja denarja našega ustanovitelja slabo vzdrževana.«

Prav v letnem poročilu so še druge trditve, ki se ne skladajo s tem, kako je Al Mansourjeva odgovorila na naša vprašanja: »Okna, telovadnica ter sistem ogrevanja, ki so najbolj potrebni obnove, se le počasi in postopno prenavljajo«, starše in dijake pa bo nemara presenetila ter zaskrbela naslednja informacija: »Stavba spada tudi med potresno ogrožene.« Za šolsko prehrano, kot izvemo v letnem poročilu, pa skrbi »samostojni podjetnik«. Koliko izmed 2,42 evra na malico dijaka temu podjetniku ostane kot dobiček, iz poročila ni moč razbrati.

Obrnili smo se tudi na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vendar do zaključka redakcije niso odgovorili na naša vprašanja o dogajanju v SIC.
Stavba je zaradi pomanjkanja denarja našega ustanovitelja slabo vzdrževana.
Deli s prijatelji