PO OSMIH MESECIH

Potrdili nove ministre, vlada zdaj z 20 resorji. Bodo tako res bolj učinkoviti?

Potrdili so devet ministrov in ministric.
Fotografija: Rekonstrukcija vlade, 24. 1. 2023 FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Rekonstrukcija vlade, 24. 1. 2023 FOTO: Voranc Vogel

Ministrska ekipa vlade Roberta Goloba je dobila novo podobo. DZ je danes s 55 glasovi poslancev koalicije in narodnih skupnosti potrdil devet ministrov in ministric, ki bodo vodili ministrstva skladno z na referendumu potrjeno novelo zakona o vladi. Proti je bilo 29 poslancev SDS in NSi. Ministri so funkcije zasedli z reorganizacijo vlade, kot so si jo koalicijski partnerji zamislili ob nastopu mandata. Vlada ima po novem 20 resorjev.

Reorganizacija vlade prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, in sicer ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter ministrstva za solidarno prihodnost.

Ob tem se štirim dosedanjim ministrstvom spreminjajo delovna področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo. Vlado bo po novem sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad.

Pred DZ so tako zaprisegli ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, minister za naravne vire in energijo Uroš Brežan, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Vlada, ki napoveduje, da bo leto 2023 v znamenju številnih reform, ob tem zagotavlja, da bo z reorganizacijo bolj učinkovita pri naslavljanju številnih izzivov, ki jo čakajo. V novi sestavi se bodo ministri predvidoma danes sestali še na seji vlade.

Premier Robert Golob je dejal, da ima po osmih mesecih končno popolno vlado. Sprememba vlade ni personalna, temveč vsebinska, je izpostavil, njen namen pa je doseganje novih strateških prebojev in odgovarjanje na strateške izzive našega časa. »Po osmih mesecih - niti ne čakanja, ampak borbe, smo prišli do točke, ko lahko zmagovalci na volitvah uveljavijo svojo legitimno pravico do oblikovanja vlade po lastni meri,« je v nagovoru poslancem dejal Golob. Ne glede na to, koliko se opozicijske sile trudijo onemogočati, da bi vlada začela delovati, bodo danes končno potrjevali vlado v polni sestavi, je dodal.

V opoziciji ocenjujejo, da povečanje ministrskega zbora ne bo povečalo učinkovitosti vlade, saj prinaša nejasno združevanje in prenašanje področij med ministrstvi, smiselnih združevanj pa je zelo malo. Opozarjajo, da bo prišlo do zaposlitev novih ljudi, potrebne bodo prenove in dodatna finančna sredstva. Reorganizacija pa prinaša najobsežnejšo slovensko vlado od leta 1993.

Zadovoljni pa so v koaliciji, kjer so izpostavili, da je bila pot do reorganizacije vlade zaradi referendumske zahteve stranke SDS dolga in je po nepotrebnem terjala veliko davkoplačevalskega denarja.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas