OBILNO DEŽEVJE

Poplave na Goriškem: stanje je resno, zemeljski plaz ogroža hišo

Obilne padavine so že ponoči povzročale težave v Novi Gorici in okolici, v Ajdovščini in Vipavi.
Fotografija: Poplava v Ajdovščini. FOTO: Pgd Ajdovščina
Odpri galerijo
Poplava v Ajdovščini. FOTO: Pgd Ajdovščina

Obilne padavine so ponekod na zahodu Slovenije povzročila kar nekaj težav. Hitro so naraščali  številni hudourniki in reke, sprožilo pa se je tudi veliko manjših, pa tudi večjih, zemeljskih plazov.

Tako je zaradi zemeljskega usada v Potoku pri Dornberku ogrožena stanovanjska hiša, v Dragi pa plaz ogroža gospodarski objekt, so sporočili iz regijskega štaba Civiline zaščite Severne Primorske.

V Lokah je voda zalila proizvodni obrat Peloz. Sicer pa so zalite  številne kleti in pomožni prostori v več krajih v mestni občini Nova Goriuca.  Na terenu so gasilci in pripadniki civilne zaščite.


 

Ogrožena velika kmetija

Tudi širše območje občine Ajdovščina je zjutraj zajelo močno deževje. »Meteorna voda je poplavila več cest in zalila več kleti in stanovanjskih hiš. Aktivirana so bila gasilska društva Gasilske zveze Ajdovščina in Gasilske zveze Vipava. Gasilci izčrpavajo vodo iz poplavljenih objektov in postavljajo vreče s peskom, s katerimi preusmerjajo tok meteorne vode. Na delu so tudi dežurne cestne in komunalne službe,« poroča center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zaradi naraščanja vode (povsem zabit požiralnik, kjer voda običajno odteka) je ogrožena velika kmetija v Brjah, z veliko živine. Zato so ob posredovanju poveljnika CZ za severno Primorsko Sama Kosmača na kraj odpeljali visoko zmogljivo muljno črpalko, ki omogoča črpanje 15 kubičnih metrov vode na minuto.

V industrijski coni v Batujah pa povzročajo največ preglavic številni hudourniki. Intervencijsko so tam prekopali cesto, so sporočili iz štaba civilne zaščite.

Stanje v Renčah je resno

V občini Renče-Vogrsko je, kot velikokrat ob močnejšem deževju, stanje resno. Še bolj kot reka Vipava, preglavice povzročajo številni hudourniki.

V občini Miren Kostanjevica narasle vode, kot velikokrat, ogrožajo predvsem cestno povezavo Miren – Renče, pri kraju Vrtoče.
 

Preberite tudi: Danes močni nalivi, prihaja hladna fronta s sneženjem




Danes so zlasti na zahodu države še možni močni nalivi, deževalo bo tudi ponoči, jutri bo zapihal tudi severni veter, ohladilo se bo. »Danes čez dan in v noči na soboto lahko v več delih države ob nalivih hitro narastejo hudourniški vodotoki, možna bodo tudi razlivanja. Vodnatost rek se bo povečevala. Danes čez dan bodo Vipava in njeni pritoki še naraščali, možna so razlivanja, ponekod tudi poplavljanja ob strugah. V soboto se bo vodnatost rek prehodno zmanjšala, v nedeljo in v noči na ponedeljek pa bodo reke v večjem delu države ponovno narasle,« so v hidrološkem poročilu še zapisali pri Arsu.
 

So tudi vaše kraje zajele poplave? Pošljite nam fotografijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije