NOVOSTI

Pomlajeno Staro Velenje

Z revitalizacijo starotrškega jedra je Velenje dobilo nov urejen trg brez motornega prometa.
Fotografija: Staro Velenje je zasijalo v vsem svojem sijaju. Foto: Roman Bor
Odpri galerijo
Staro Velenje je zasijalo v vsem svojem sijaju. Foto: Roman Bor

Velenje se v zadnjih letih vse bolj turistično razvija, kar kaže tudi ureditev Velenjskega jezera in tamkajšnje plaže, Mestna občina Velenje pa je v minulih dneh zaključila še eno pomembno naložbo.

V sklopu dveh projektov Stari trg 11 in Revitalizacija starotrškega jedra so prenovili starotrško jedro v Starem Velenju. V soboto, 18. septembra, je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol prenovljeno starotrško jedro uradno predal namenu.

Velenjska gospodinjstva so minuli teden prejela v poštne nabiralnike letak o prenovi Starega Velenja. V sodelovanju z Muzejem Velenje so pripravili tudi novo razstavo z naslovom Nova podoba Starega trga. Gre za priložnostno razstavo ob odprtju prenovljenega velenjskega Starega trga. V sliki in besedi predstavlja oba projekta, v okviru katerih je Mestna občina Velenje prenovila Stari trg, ter javne institucije, ki delujejo na njegovem območju. »Kakor je Stari trg danes preplet preteklosti in prihodnosti ter velikih zgodb in drobnih detajlov, je tudi razstava preplet dokumentarnih fotografij in zapisov ter umetniškega videnja raznolikosti, ki bogati trško jedro pod grajskim gričem,« pravijo na Mestni občini Velenje.

Uredili so še oporni zid. Foto: Roman Bor
Uredili so še oporni zid. Foto: Roman Bor
Na naslovu Stari trg 11, kjer je včasih stala stavba, poznana po imenu Čuk, imajo danes novo in jo imenujejo Kreativni center Čuk za izvajanje različnih storitvenih in obrtnih dejavnosti, ki bodo spodbujale razvoj drobnega gospodarstva in obrti v starem mestnem jedru. Nova stavba ima pritličje, nadstropje in mansardo. Pritličje je prehodno s sekundarno notranjo izložbo, notranja prehodna loža deluje kot pokriti del ulice z dvema poslovnima prostoroma za namen obrtniške dejavnosti, v prvem nadstropju je šest pisarniških prostorov. V mansardi je velik odprt prostor, namenjen tako imenovanemu coworkingu. Prek javnega razpisa so izbrali najemnike, ki bodo v Kreativnem centru Čuk izvajali svoje dejavnosti, s katerimi si želijo, da bi pozitivno vplivale na razvoj starega mestnega jedra in Velenja nasploh.

Z revitalizacijo starotrškega jedra je ta del Velenja dobil nov urejen trg brez motornega prometa, novo nadomestno stavbo, nov prometni režim, zaradi česar so sanirali ceste in pripadajočo infrastrukturo. Objekt na Ljubljanski cesti 2 so zaradi dotrajanosti odstranili, prav tako tudi stavbo Stara pekarna, ki je bila zaradi slabega stanja neprimerna za sanacijo ter je predstavljala tujek v tem predelu. Tako so pridobili večji odprt prostor, urejen kot tlakovan trg. Novi trg sprejme okoli 500 obiskovalcev, na njem pa se bodo lahko izvajale različne vsebine, ki bodo spodbujale prepoznavnost in atraktivnost celotnega starotrškega jedra. V novi stavbi ob trgu predvidevajo pet ateljejev, ustvarjalno delavnico, razstaviščni prostor, skupne prostore za delo kreativcev, v pritličju manjši gostinski lokal in na podstrešju dve neprofitni stanovanji.

Mestna občina Velenje in Župnija Velenje – sv. Marija sta se odločili, da skupaj obnovita oporni zid pod cerkvijo v Starem Velenju, ki je bil v zelo slabem stanju. Projekt Kamnita zložba, ki ga je potrdil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je tako končan. 
Trg sprejme do 500 obiskovalcev. Foto: Roman Bor
Trg sprejme do 500 obiskovalcev. Foto: Roman Bor

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije