LEPA BESEDA IN KRATEK OBISK

Policisti so prišli na klepet

Lepa praznična poteza modrih angelov. Z vrečkami, nasmehi in nasveti med ljudi.
Fotografija: Obisk pred novim letom je bil prijeten za vse. FOTOGRAFIJI: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Obisk pred novim letom je bil prijeten za vse. FOTOGRAFIJI: PU Novo mesto

Ko na vrata potrkajo policisti, si ne obetamo nič dobrega. No, v predprazničnem času je bilo na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini drugače. Na Policijski upravi Novo mesto so se namreč odločili, da ob zaključku leta obiščejo kar največ starejših občanov na območju, ki ga pokrivajo, in jim zaželijo lepe praznike ter jim pokažejo, da niso sami.

»Pobuda je nastala med našimi policistkami in policisti, saj ne skrbimo le za varnost ljudi, ampak tudi, da se ljudje v svojem okolju dobro počutijo,« je dejala Alenka Drenik Rangus s Policijske uprave Novo mesto.

Klepetali so o vsemogočem, tudi o varnosti.
Klepetali so o vsemogočem, tudi o varnosti.

Tokratna obvezna oprema policistov, ki so potrkali na vrata, sta bila širok nasmeh in vrečka s simboličnim darilom, da je bilo takoj jasno, da namen obiska ni resna policijska zadeva. Prav vsi so jih navdušeno sprejeli. Dekleta in fantje pravijo, da je bil tudi tokrat vsak obisk posebna, lepa zgodba, ki jim bo še dolgo ostala v spominu. S starejšimi so se pogovorili o tem, kako lahko z enostavnimi ukrepi še bolje poskrbijo za svojo varnost in varnost premoženja.

Lepa beseda in kratek obisk

Svetovali so jim, naj bodo previdni ob obiskih neznancev in naj jim ne odpirajo vrat, ob pojavu sumljivih vozil, oseb ali ob drugih sumljivih okoliščinah pa naj jih takoj obvestijo na številko 113. Prav tako naj jih pokličejo, če se znajdejo v kakršni koli stiski in potrebujejo pomoč policije. Tudi o varnosti na cesti so govorili, predvsem naj starejši kot pešci poskrbijo za svojo vidnost, nosijo svetla oblačila in odsevna telesa.

Seveda je bil govor tudi o bolj sproščenih temah. Gospodinje so jim izdale, kaj vse bo na mizi za božično večerjo in kako pridne vnuke imajo, gospodje pa so raje rekli kakšno o neobičajno toplem vremenu in pridelku. Žal možem in dekletom v modrem tempo njihovega dela ni omogočal, da bi obiskali še več starejših.

»K takšnim gestam zato želimo vzpodbuditi tudi druge. Ustavite se, odložite za trenutek na stran svoje obveznosti, skrbi in želje, ozrite se po okolici in nekaj časa namenite tistim, ki so v teh dneh osamljeni. Lepa beseda in kratek obisk bosta marsikomu polepšala praznike in vrnila zaupanje v dobro. Saj veste, dobra dejanja se namreč čudežno hitro množijo, najbogateje pa nagradijo tistega, ki jih dela,« sporočajo s Policijske uprave Novo mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije