SKANDINAVSKO POLETJE?

Poletje, ki to ni: kdaj načrtovati počitnice

Za kratke hlače, oblekice in manj oblačil še ni pravi čas.
Fotografija: Prve junijske dni bo še bolj skandinavsko vreme. FOTO: Roman Šipić 
Odpri galerijo
Prve junijske dni bo še bolj skandinavsko vreme. FOTO: Roman Šipić 

S prvimi junijskimi dnevi se vreme nad Slovenijo ne bo kaj preveč spremenilo in bo podobno kot v preteklih dneh. Ob jutrih bo še vedno treba seči po nekoliko toplejših oblačilih (jutranje temperature okoli 10 stopinj), čez dan pa se bo, kot poroča Agencija za okolje RS (Arso), temperatura dvignila do 23 stopinj Celzija. O kakšni junijski vročini, sodeč po napovedih, še ni govora.
 
Vremenoslovec Blaž Šter je denimo na twitterju zapisal: »Tudi začetek junija bo bolj spominjal na skandinavsko poletje. Vse do sredine prihodnjega tedna bomo pod vplivom hladne celinske zračne mase iz severne Evrope. V sredo znova JZ veter, malo topleje bo. Večje padavine pa morda ob koncu prihodnjega tedna. #Poletje«
 
Vremenski portal Accuweather je pripravil projekcijo poletnega vremena za posamezne dele Evrope. Glede na to, da se poletje začne 20. junija, bi pričakovali, da bo sonce vendarle nekoliko bolj grelo že te dni. Kako pa kaže za junij in čas po koncu šolskega leta?
 

Začetek julija vroče in suho

Vroče in suho, brez obilnejših padavin, naj bi bilo poleti v celotni južni Evropi. Predvidevajo se temperature od 30 do 40 stopinj, sploh v severnem delu Italije in ravninskem delu Balkana. V to sodi tudi Slovenija. Podobno naj bi bilo tudi na vzhodu Francije in zahodu Nemčije. Morda suša ne bo tako huda kot leta 2018 in 2019, a vseeno precejšnja. Visoke temperature se bodo vlekle vse še preko avgusta.

 
Nevihte z močnimi vetrovi in točo

Predvsem zahodni del Evrope bi lahko doživel hude nevihte, močne vetrove in točo. »Osrednja in severna Francija, Nemčija ter Danska bi lahko bile najbolj na udaru. Gre za območje spopada vročega in suhega vremena ter hladnih front z nevihtami. 

Predvidoma se bodo visoke temperature v tem delu Evrope začele v začetku julija in trajale še v prvem delu avgusta.
 
Julij naj bi prinesel vročino. FOTO: Uroš Hočevar
Julij naj bi prinesel vročino. FOTO: Uroš Hočevar

Na Otoku naj bi bilo letos poleti manj suho in vroče, pričakovati gre več dežja. Visoke temperature, a ne tako kot v letu 2019, naj bi območje ogrele sredi julija (temperature okoli 30 stopinj). 
 

Španija in Portugalska

Nenavadno mokro vreme je pomladi vladalo na Pirenejskem polotoku, a kot napoveduje Accuweather, prihaja prava vročina. Tradicionalno poletje se torej bliža, a v njem ne bo manjkalo neviht.
 

Baltske države in Skandinavija

Baltske države in Skandinavija naj bi v letošnjem poletju imele manj dežja kot sicer v tem obdobju. Toplo bo, nekaj možnosti za obdobja vročinskih valovi naj bi tudi obstajalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije