SOSEDSKI ODNOSI

Poklukar: Nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško naj bi podaljšali za 20 dni

Začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško je Slovenija uvedla 21. oktobra. A že takrat so dejali, da se ga lahko podaljša.
Fotografija: Boštjan Poklukar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Boštjan Poklukar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Notranje ministrstvo bo vladi predlagalo podaljšanje nadzora na mejah z Madžarsko in Hrvaško predvidoma za 20 dni, je danes napovedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Skupaj z namestnikom generalnega direktorja policije Igorjem Ciperletom je Poklukar danes obiskal mejna prehoda z Madžarsko v Pincah in Dolgi vasi ter si ogledal razmere.

Slovenska vlada je v obrazložitvi odločitve za začasno ponovno uvedbo nadzora na mejah razloge med drugim navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nedavne teroristične napade v nekaterih članicah EU.

image_alt
Hrvati pregledovali slovenske meje, doživeli presenečenje: To vse je (predstava) za občinstvo

»Vemo, da je stopnja teroristične ogroženosti v nekaterih evropskih državah še vedno visoka; v Sloveniji je srednja. Tudi to je razlog, da se bomo 2. novembra v Trstu srečali ministri treh držav – Slovenije, Italije in Hrvaške ter se pogovorili o grožnji terorizma in ukrepih, ki jih vzpostavljamo na meji kot v regiji,« je ob današnjem obisku na mejnem prehodu Pince novinarjem še povedal Poklukar.

Začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško je Slovenija uvedla 21. oktobra. Sprva naj bi trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo. Italija je že nakazala, da bo nadzor na meji s Slovenijo predvidoma potekal celo zimo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije