ZNP

Težke besede o pogromu in šikaniranju v Panorami: Društvo novinarjev medtem obžaluje to

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ocenjujejo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTVS prišli ali napredovali v času prejšnje uprave.
Fotografija: RTV SLO. Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
RTV SLO. Foto: Jure Eržen/delo

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so zgroženi nad »pogromom in šikaniranjem«, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Prepričani so, da je uprava novinarjem Panorame z današnjim dnem nezakonito onemogočila vstop v stavbo RTVS, zato jo bodo prijavili delovni inšpekciji, so sporočili iz združenja.

Zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, so v sredo iz uprave javnega zavoda posredovali odredbo o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024.

FOTO: Foto: Zaslonski Posnetek Facebook
FOTO: Foto: Zaslonski Posnetek Facebook

»Odredbe so nezakonite, posebej ob dejstvu, da na RTVS še naprej zaposlujejo nove ljudi, in dejstvu, da so bili na čakanje poslani zgolj novinarji Panorame, čeprav so bile z novim letom ukinjene tudi nekatere druge oddaje,« so v sporočilu za javnost zapisali v ZNP.

image_alt
Krčenje do konca? Na RTV-ju se ukinjata Panorama in Magnet, sodelavci v strahu in negotovosti

V ZNP ocenjujejo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTVS prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Slednjim nova uprava po navedbah ZNP ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTVS prišli ali napredovali ob nepravem času.

image_alt
Z RTV Slovenija so se odzvali na besede novinarke, s katero so prekinili pogodbo, in razkrili še njen honorar

Zaradi po mnenju ZNP očitno nezakonitega početja uprave bodo podali prijavo na delovno inšpekcijo. Hkrati vlado Roberta Goloba pozivajo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTVS s spremembo zakona o RTVS, pozove k zakonitemu delovanju. Ustavno sodišče pa pozivajo, naj se preneha izmikati »in že končno odloči o ustavnosti novele zakona o RTVS, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji RTVS«, so še zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije