HITRI INTERVJU

Pogovor z Matejo Logar, ki ga morate prebrati še pred zapiranjem države

Najbolj nas je zanimalo, kaj je poanta zapiranja države, če vmes to zapiranje prekinemo in omogočimo druženja.
Fotografija: Mateja Logar. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Slovenija se znova zapira. Zaostrovanje ukrepov bo trajalo do vključno 11. aprila, nato pa sledi ponovna sprostitev oziroma vrnitev k dobro znanemu semaforju. Ob številnih izjemah, ki so jih tokrat pisci vnesli v odlok, ne bo tako hudo, kot je bilo prejšnjikrat. No, če odmislimo, da so omejili gibanje na regije in izstop iz države ter zaprli vrtce in šole (ja, obstajajo izjeme, vendar se tokrat ne bomo spuščali v to). Ne glede na prej omenjene omejitve si bo čas mogoče krajšati z nakupovanjem v živo. Seznam tistih trgovin, ki bodo odprte, je tudi na naše presenečenje vse daljši. Če smo bili ob prejšnjih zapiranjih države vajeni omejitev, da je mogoče kupiti zgolj nujne stvari, ostalo pa prek spleta, bomo tokrat lahko kupovali tudi tehniko, celo pohištvo. Ja, v živo.

Prek elektronske pošte smo na hitro izmenjali nekaj besed z vodjo strokovne skupine, ki na področju covida 19 svetuje vladi, Matejo Logar. Najbolj nas je zanimalo, zakaj imamo med zapiranjem države (javnosti je verjetno bližji angleški izraz lockdown) en dan sprostitve, in če že nedelja mora biti namenjen druženju, zakaj potem nismo začetek tako imenovanega lockdowna prestavili na 5. april.

image_alt
Slabe novice: to je vzrok za visoke številke (VIDEO)


Koliko časa traja inkubacijska doba pri okužbi z novim koronavirusom? Prosim, da navedete »od do« število dni in povprečje v dnevih.
Večina okuženih zboli v petih dneh od okužbe (razpon od dva do sedem dni).

Kako komentirate, da ameriški CDC in evropski ECDC (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/infection, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html) navajata do 14 dni.
Kar sem vam napisala, velja za večino. Kot vidite iz podatkov (op. p.: priložila je zaslonski posnetek iz revije JAMA), zboli v 11,5 dneva po izpostavitvi 97,5 odstotka ljudi. To je bil razlog za skrajšanje karantene s 14 dni na 10, ker na ta način »zgrešimo« zelo malo oseb.

Zakaj se potem karanteno odreja za 10 dni in ne sedem?
Mislim, da sem vam s tem odgovorila (op. p.: odgovor v predhodnem vprašanju) že tudi na vprašanje, zakaj je karantena 10 dni in ne sedem.

image_alt
Ihan zgroženo o zabavah, kjer bi se namenoma okuževali (VIDEO)


Mnogi menijo, da so prvi trije dnevi omejitev, ki veljajo od jutri, čisto brez potrebe, saj se jih potem tako in tako 4. aprila s sprostitvijo povozi. Kako komentirate to?
Ker je situacija zdaj drugačna, kot je bila decembra, ko so bila vsa druženja prepovedana, predvidevamo, da se bodo v nedeljo družili predvsem tisti, ki se družijo tudi zdaj in to ne bo dodatno vplivalo na poslabšanje stanje. To je seveda ponujeno samo kot možnost, seveda pa se nikomur ni potrebno družiti 4. aprila, če si tega ne želi.
 
Zakaj ste se odločili za tako imenovani lockdown v obdobju od 1. do vključno 11. aprila? Čigav predlog je bil ta datum?
Datum je bil usklajen s strokovno skupino in MZ.
 
Kot stroka, kako komentirate prekinitev tako imenovanega lockdowna in omogočanje druženja na 4. april? Kaj to pomeni z vidika razširjanja virusa, če je inkubacijska doba lahko daljša od obdobja od sedmih dni, ko se lockdown izteče? 
Prekinitev je predlagala strokovna skupina. Situacija je drugačna kot decembra, ko je bilo že več tednov prepovedano druženje. Tokrat je druženje dovoljeno do danes in predvidevamo, da se bodo v nedeljo družili samo tisti, ki so se večinoma družili že do zdaj, zato ne pričakujemo večjega porasta na račun nedeljskega druženja.

image_alt
Pozor, Hrvati uvajajo nova pravila


Zakaj se niste odločili za tako imenovani lockdown po 4. aprilu, torej po dnevu, ko je ljudem omogočeno mešanje v gospodinjstvih?
Idealno bi bilo lockdown začeti že 29. marca, vendar smo zaradi potrebnih prilagoditev preložili na 1. april. Ker smo želeli čim prej začeti lockdown in pred 1. aprilom tehnično ni bilo izvedljivo, sicer bi začeli že 29. marca, tako pa smo se odločili tudi zaradi gospodarstva za obdobje med 1. in 11. aprilom.

Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije