KORONAVIRUS

Pozitivni trend se nadaljuje, prejeli 40 tisoč klicev (VIDEO)

Spremljamo tiskovno konferenco o aktualnem dogajanju.
Fotografija: Otroci prve triade osnovne šole in dijaki zaključnih letnikov so se po dveh mesecih vrnili v šolske klopi. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Otroci prve triade osnovne šole in dijaki zaključnih letnikov so se po dveh mesecih vrnili v šolske klopi. FOTO: Blaž Samec, Delo

V ponedeljek je bilo v Sloveniji opravljenih 1.128 testov na novi koronavirus (skupaj že skoraj 71 tisoč), pozitiven je bil eden.

Jelko Kacin je poudaril, da okuženi ne prihaja iz domov za starejše, kar pomeni nadaljevanje ugodnega epidemiološkega trenda upadanja števila okužb. Ena oseba je bila odpuščena iz bolnišnice, kjer pa jih zaradi covida-19 ostaja še 24, od tega pet na oddelkih za intenzivno nego. Tako kot dan prej tudi v ponedeljek ni bilo novih smrtnih žrtev.



Za številnimi otroki (in starši) je še drugi »prvi« šolski dan, ko so se nekateri učenci in dijaki vrnili v šolske klopi. O aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom na novinarski konferenci govorita ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter vladni govorec Jelko Kacin.

V vladnem klicnem centru za informacije o novem koronavirusu (080 1404) so v času epidemije prejeli okoli 40 tisoč klicev. Spreminja pa se delovanje centra, ki bo odslej na voljo vsak delovnik od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, je napovedal Kacin.

​Ministrica je spregovorila o tem, kaj se je zgodilo včeraj in kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh. V vrtce je vstopila približno polovica otrok, manjkala ni kakšna solzica, tako pri otrocih, starših, vzgojiteljih, ravnateljicah in ravnateljih ... Nekaj vrtcev je sporočilo, da se bo po 1. juniju vrnilo večje število otrok. Na današnji seji vlade bo podan predlog za podaljšanje plačila vrtca, ki ga bo opravila država, do 30. junija. V osnovnih šolah so med zagatami beležili prostorske omejitve, saj je varnostno razdaljo težko zagotoviti, je priznala ministrica. Združenje ravnateljev je na ministrstvo naslovilo prošnjo o zamiku vrnitve učencev 9. razredov. Vse pobude bodo na ministrstvu pretehtali v prihodnjih dneh, je obljubila ministrica.



V srednjih in poklicnih šolah učni proces poteka v luči priprav na mature oziroma zaključne izpite, 30. maja bo izpit iz angleškega jezika. Šole poročajo o dobrem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, je poudarila in dodala, da nas čaka še nekaj dela v pomoči šolam s prilagojenim programom. V prvi dan smo stopili dobro pripravljeni, je strnila ministrica.

Se bodo vsi otroci vrnili v šolo?

Jelko Kacin je napovedal, da se bodo novinarji lahko fizično udeleževali tiskovnih konferenc o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jelko Kacin je napovedal, da se bodo novinarji lahko fizično udeleževali tiskovnih konferenc o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Otroci so v šolo prinesli izjavo, da so zdravi. Kaj se zgodi, če sorojenec otroka zboli, dobi vročino? »Če so v dvomu, naj se obrnejo po nasvet k svojemu osebnemu zdravniku ali na šolo. V takih primerih je pomembno, da v šole in vrtce pošljete samo zdrave otroke. Rizične skupine pa imajo zdravniško opravičilo,« je odgovorila Kustečeva. Učitelji so izpostavili problem nošenja mask, še posebej pri majhnih otrocih. Ministrica je njihovo pobudo prenesla strokovnjakom in poskušali bodo najti kakšno drugo rešitev, je obljubila.

​Kako realna je možnost, da bi se v tem šolskem letu vsi otroci vrnili v šolo? »Realno gledano v teh prvih dveh tednih te možnosti ni, še vedno moramo delovati preventivno in biti samozaščitni,« je navedla zdravstvene razloge in dodala, da številni otroci v tem času zaključujejo ocene, vrnitev v šolo pa bi spremenila njihov bioritem, spet bi se morali privajati na spremembe. Poudarila je, da so vzgojitelji in ravnatelji zelo pozorni na čustveni del vrnitve otrok v šolo. Na ministrstvu prejemajo tako pozive, naj nobenega otroka ne pošljejo v šolo, kot tudi take, da so učencem druge in tretje triade po koncu epidemije, če se ne vrnejo v šole, kršene temeljne pravice. »Realno stanje razmer bo povedalo, kdaj bo mogoče, da se tudi otroci druge in tretje triade vrnejo v šole«, je odgovorila ministrica.

Hrvaška prva na seznamu

Kacin je razkril, da so na seznam držav, iz katerih lahko vstopijo v Slovenijo, uvrstili Hrvaško. Naša južna soseda je prva (in za zdaj edina država), za katero ne veljajo omejitve za odhod tja ali prihod od tam. Kdaj bi bila na ta seznam lahko uvrščena Avstrija, je odvisno od avstrijske odzivnosti. Na naši strani je bilo jasno izrečeno, da si želimo sprostitve v najkrajšem času, je zatrdil Kacin. Nijz naj bi še pred koncem maja pripravil epidemiološko oceno za Madžarsko, kar je predpogoj za uvrstitev na seznam držav.

V Slovenijo lahko brez omejitev vstopajo tudi tisti tuji državljani, ki imajo pri nas začasno prebivališče in niso bili zunaj EU več kot dva tedna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije