Po Vertovčevih poteh

Začenjajo se dogodki ob 20-letnici pohoda v spomin na življenje in delo znamenitega Vipavca.
Fotografija: Rojstna hiša Matije Vertovca v Jakulinih FOTO: Katja Željan
Odpri galerijo
Rojstna hiša Matije Vertovca v Jakulinih FOTO: Katja Željan

Prvo nedeljo po Martinovi nedelji, 22. novembra 2020, bo 20. pohod po Vertovčevih poteh. Društvo Matija Vertovec se veseli okroglega jubileja. Ponosni so, da jim je uspelo idejo ustanovitelja društva in pobudnika pohodne poti Staneta Bačarja ohraniti in peljati naprej ter da se je v teh 20 letih na Vertovčevih poteh spletlo veliko lepih odnosov in da se pohodniki vračajo – ne zgolj na pohod, ampak tudi vmes.
Rojstna hiša Matije Vertovca v Jakulinih FOTO: Katja Željan
Rojstna hiša Matije Vertovca v Jakulinih FOTO: Katja Željan

"Predvsem pa smo ponosni, da se je v tem obdobju prepoznavnost moža, po katerem nosijo ime naš pohod, naša pohodna pot in naše društvo, bistveno povečala. Slovenke in Slovenci dandanes vemo, kdo je bil Matija Vertovec, njegovo delo cenijo tudi tujci. Zapustil nam je bogato dediščino. V njegovih knjigah, naukih, se skriva neprecenljivo bogastvo, ki ga želimo ohraniti za prihodnje rodove," so med drugim zapisali v društvu.


Počastitev jubilejnega 20. pohoda se začne z uvodnim dogodkom v stari šoli na Planini prav danes, 28. januarja, na rojstni dan Matije Vertovca (1784–1851), duhovnika, zgodovinarja in izjemno naprednega vinogradnika. Delavnice, predstavitve, prireditve, razstave bodo potekale na različnih prizoriščih vse do jubilejnega pohoda. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije