MNOŽIČNO TESTIRANJE

Po promocijskem uvodu danes še več odprtih točk za hitri test

Pomemben način odkrivanja okužb v šolah ...
Fotografija: Tovornjak na Kongresnem trgu, kjer izvajajo žhitro testiranje na covid 19, 22. 12. 2020. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Tovornjak na Kongresnem trgu, kjer izvajajo žhitro testiranje na covid 19, 22. 12. 2020. FOTO: Blaž Samec

Na ministrstvu za zdravje so prejeli podatke o opravljenih 1382 hitrih testih na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 142. S terena, predvsem v Ljubljani, poročajo, da je bilo precej gneče. Zato bodo danes organizirali več mest za testiranje, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V Ljubljani bodo zagotovili več izvajalcev, štiri mobilne postaje, dodatne lokacije pa tudi v tistih krajih, kjer je pojavnost obolelih največja, predvsem v vzhodni Sloveniji, je povedala v Odmevih na TV Slovenija.

Preberite tudi: To so rezultati hitrega testiranja, zanimanje je ogromno (FOTO)


Z analizo podatkov anket, ki so jih izpolnili sodelujoči, bodo dobili pomembne podatke o smiselnosti tovrstnega testiranja, že zdaj pa naj bi se pokazalo, da so se za množično testiranje večinoma odločali posamezniki z blagimi simptomi. »Te pa bi tudi v največji meri želeli odkrivati z množičnim testiranjem.«

Vsi udeleženci dobijo SMS-sporočilo, v njem pa je ob rezultatu tudi postopek ob pozitivnem testu. Od ponedeljka Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) enakovredno obravnava tako PCR-teste kot tudi antigenske teste. Zato tisti, ki so pozitivni na antigenskem testu, ne potrebujejo potrditve s PCR-testom. »Pozitiven test načeloma pomeni kužnost oz. možnost za prenos okužbe.«

Množično testiranje so sicer poimenovali tudi kot promocijski uvod, z odzivom pa so bili zadovoljni. Kot je še dejala Magajnetova, lahko pomeni dober prispevek k obvladovanju okužb, zato bodo morda v prihodnje za to zagotovili stalna mesta zanj. V nadaljevanju boja z virusom bo zelo pomembno tudi kot testiranje v denimo šolah.

Za zdaj brez naročanja

V minulih dneh so sicer na ministrstvu napovedali, da bi ob morebitnem večjem povpraševanju lahko uvedli tudi sistem naročanja na testiranje. Magajnetova danes na vprašanja o tem ni želela odgovarjati. Ob tem je povedala, da si na ministrstvu želijo, da je množično testiranje usmerjeno predvsem na organizacije in šole. »Zdaj ni bilo naročanja, poskušali bomo zagotoviti toliko enot, da ne bo naročanja, tudi v drugih mestih.« Po njenih navedbah bi lahko bilo v sredo na razpolago 50 ekip, ki izvajajo testiranje.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije