NEVELJAVNI UKREPI

Po presenečenju vlada odloča o šolanju

Časa imajo do nedelje, sicer se bodo šole v ponedeljek odprle.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar

Vlada naj bi danes na dopisni seji po napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport obravnavala gradivo, s katerim se bo odzvala na odločitev ustavnega sodišča, da so ukrepi, povezani z izobraževanjem na daljavo, neveljavni. Ustavno sodišče je vladi dalo do nedelje čas za ukrepanje, sicer bodo od ponedeljka šole spet odprte.
 
Na ministrstvu so še zapisali, da bo vladno gradivo sledilo oceni epidemiološke slike v državi in »s tem povezani skrbi za zaščito zdravja udeleženih v vzgoji in izobraževanju«. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da se bo vse, kar velja za delo izobraževalnega sistema, nadaljevalo in da se glede načina izobraževanja s ponedeljkom ne spreminja nič.

Sodišče presenetilo vlado


Ustavno sodišče je namreč v četrtek za neveljavne označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odloka, in sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Ocenilo je, da gre pri sklepih za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni. Posledično je po navedbah ustavnih sodnikov prenehala tudi veljavnost samega odloka o začasni prepovedi zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.
Služba vlade za zakonodajo je v izjavi zapisala, da bo vlada po odločitvi sodišča tako znova odločala o ukrepih in jih bo »glede na stališče, da gre za predpise«, objavila tudi v uradnem listu.

Vladna služba za zakonodajo je v izjavi za javnost sicer poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe. »Tudi o teh ukrepih je bila takoj obveščena javnost in posebej še DZ,« so zapisali. Odločitev sodišča pa je vlado presenetila, »saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije