ODZIVI

Po Janševem sporu: Fajonova o sramoti, Zver o cenzuri

Različni odzivi na spor premierja Janeza Janše z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije.
Fotografija: FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Medtem ko Tanja Fajon (S&D/SD) današnji spor premierja Janeza Janše z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld glede predvajanja videa o napadih na novinarje v Sloveniji ocenjuje kot »sramoto«, ga je Milan Zver (SDS/EPP) označil kot »cenzuro«.

Preberite še:
image_alt
To je posnetek, zaradi katerega je počilo v Evropskem parlamentu (VIDEO)

 

Kakšna sramota za Slovenijo


»Ravnokar sem govorila s kolegi iz Evropskega parlamenta, so šokirani. Še nihče se doslej ni tako obnašal, pravijo (...) Še nikoli prej niso bili priča tako šibkemu nastopu. Kakšna sramota za Slovenijo,« je po današnjem nastopu Janše v razpravi o Sloveniji v omenjeni skupini Evropskega parlamenta na twitterju zapisala evropska poslanka in prvakinja SD Tanja Fajon.

V politični skupini S&D so na twitterju Janševo današnje obnašanje označili kot »farso in nevredno predsednika vlade«. V stranki SD pa so prav tako na twitterju zapisali, da je Janša »demonstriral vso svojo aroganco, nesposobnosti in nezmožnosti odgovornega upravljanja svoje javne funkcije«.
 

Cenzura slovenskega premierja


Popolnoma nasprotnega mnenja so v SDS.

Njihov evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je na twitterju ocenil, da je Sophie in 't Veld »cenzurirala slovenskega premierja« ter da »se takšna raven nespoštovanja v Evropskem parlamentu ni zgodila še nikoli«.


Tudi iz stranke SDS so tvitnili, da je bil na današnji razpravi o vladavini prava in svobode medijev v Sloveniji »cenzuriran« video posnetek, in obenem objavili povezavo nanj.


Evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi) je na twitterju sporočila, da njeno stališče ostaja nespremenjeno.

»V Bruslju se veliko pogovarjamo o demokraciji, kršenju človekovih pravic, o svobodi medijev, ki je kršena v nekaterih državah. Moja največja bojazen je, da bi se Slovenija znašla v isti skupini držav, ki jim očitajo takšne stvari. Tega si zagotovo ne želim,« je poobjavila svojo nedavno izjavo.


V politični skupini Renew Europe, ki ji iz Slovenije pripadata evropska poslanca Klemen Grošelj in Irena Joveva, sicer pa tudi in 't Veldova, so že pred razpravo tvitnili, da so ob dogajanju v Sloveniji »zelo zaskrbljeni« in da bi morala Evropska komisija uporabiti vsa razpoložljiva orodja za zaščito svobode medijev v tej državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije