KORONAVIRUS

Po dolgem času se je oglasila Beovićeva

»Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen« opozarja specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Trenutno je veliko okužb s koronavirusom in drugih respiratornih obolenj, zato se na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrača veliko bolnikov, je danes povedala specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojana Beović. »Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen,« je opozorila.

image_alt
Covid-19 še ni rekel zadnje

Malo bolnikov sicer zboli za »tipično covidno pljučnico«, ki so bile pogoste v času epidemije covida-19. Zdaj gre za ljudi, ki imajo druge bolezni, potem pa dobijo denimo še bakterijsko pljučnico in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, podobno kot pri gripi, je pojasnila.

»Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen, tudi če ne povzroči pljučnice, ki bi zahtevala umetno predihavanje, ima zelo različne, sorazmerno pogoste zaplete,« je opozorila in med njimi naštela tromboze in embolije.

Svetuje previdnost pri stikih

Zato Beović svetuje previdnost pri stikih z bolnimi posamezniki. Če ima nekdo bolnega družinskega člana, svetuje, naj ta nosi zaščitno masko. Glavna sezona gripe se sicer še ni začela, pojavljajo pa se že posamezni primeri gripe, drugi respiratorni virusi pa krožijo, kot je običajno za ta čas, je še pojasnila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije