STRAŠNO

Plaz jim je pred očmi rušil imetje

Zadnje neurje na Kamniškem najbolj prizadelo družino Špeh-Stele. Sanacijo, ta bo stala več deset tisoč evrov, bodo morali plačati sami.
Fotografija: Geologi so dvakrat pregledali plazišče, preden so dovolili družini nadaljnje bivanje v hiši. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Geologi so dvakrat pregledali plazišče, preden so dovolili družini nadaljnje bivanje v hiši. FOTO: Marko Feist

KAMNIK – Staro srednjeveško mestece Kamnik je skozi stoletja preživelo vse vojske in vse kuge zgodovine. V zadnjem desetletju pa prebivalci občine vsako leto doživijo udar z neba. Spomnimo le na silovito neurje pred leti, ko je orkanski veter zmlel stoletna drevesa v parku in odkril pet streh na blokih in šoli. Leta 2008 je kmetu v bližnjih Nevljah tornado v nekaj sekundah odkril streho in lomil naprej po dolini vse, kar mu je prišlo na pot. V torek popoldne je nebo nad Kamnikom spet počrnelo in okoli druge ure popoldne je začelo silovito deževati.

Po pobočju navzdol je zgrmelo več sto kubičnih metrov zemlje. FOTO: Marko Feist
Po pobočju navzdol je zgrmelo več sto kubičnih metrov zemlje. FOTO: Marko Feist

Drevesa lomilo kot vžigalice

»Vlivalo je kot iz škafa, naenkrat pa je začelo vse glasneje pokati,« nam je pripovedoval Ivan Špeh, ki si je v osemdesetih postavil hišo v bližnjem naselju Košiše tik ob cesti. Dvorišče je zajedeno v strmi, zeleni breg za hišo, kjer so rasla drevesa. S sinom Juretom sta dvorišče uredila in postavila nadstrešek ter ga naslonila na zidano garažo. »Spodaj smo imeli mizo, za piknik, bilo je prijetno,« nam je povedal Jure. V družinski hiši so do usodnega torkovega popoldneva umirjeno živele tri generacije. Nato je okoli tretje ure počilo.

Člani družine Špeh-Stele so stali na stopnicah in z grozo opazovali in poslušali, kako je pokalo, ko je zemljina trgala les, korenine velikih dreves.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije