NESORAZMERNI UKREPI?

Petrol vrača vladi udarec, želijo oceno ustavnosti uredbe o oblikovanju cen

Razlog je najnovejša odločitev vlade o znižanju reguliranih marž za pogonska goriva, v Petrolu pa menijo, da so ukrepi nesorazmerni in v nasprotju s 3. in 8. členom zakona o kontroli cen.
Fotografija: Družba Petrol je vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov s predlogom za začasno zadržanje.  FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Družba Petrol je vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov s predlogom za začasno zadržanje.  FOTO: Črt Piksi

Družba Petrol je vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov s predlogom za začasno zadržanje. Razlog je najnovejša odločitev vlade o znižanju reguliranih marž za pogonska goriva, v Petrolu pa menijo, da so ukrepi nesorazmerni in v nasprotju s 3. in 8. členom zakona o kontroli cen.

Kot so iz Petrola zvečer sporočili preko Seoneta, se pobuda nanaša na najnovejšo vladno spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je bila sprejeta na dopisni seji vlade 30. novembra, oziroma uredbo iz junija, ki je regulacijo cen pogonskih goriv podaljšala še za eno leto.

image_alt
Počakajte z obiskom bencinske črpalke! Opolnoči se obeta krepka pocenitev goriv

Najnovejša sprememba predvideva novo, znižano višino maksimalno dovoljene marže za določene naftne derivate, kar ima neposreden negativni vpliv na poslovanje družbe in skupine Petrol, navajajo v družbi.

Po novi uredbi je najvišja dovoljena marža za neosvinčeni motorni bencin določena pri 0,0694 evra na liter. To je 0,03 evra na liter oziroma 30 odstotkov manj kot pred spremembo uredbe, ko je znašala 0,0994 evra na liter. Marža za dizel je zmanjšana na 0,0683 evra na liter, kar je 0,03 evra na liter oziroma 31 odstotkov manj kot pred spremembo uredbe, ko je znašala 0,0983 evra na liter.

Vlada je konec novembra ob maržah znižala tudi trošarine, predvsem s ciljem hitrejšega znižanja inflacije. Posledica tega je, da bodo s torkom cene bencina in dizla občutno nižje. FOTO: Jittawit.21 Getty Images/istockphoto
Vlada je konec novembra ob maržah znižala tudi trošarine, predvsem s ciljem hitrejšega znižanja inflacije. Posledica tega je, da bodo s torkom cene bencina in dizla občutno nižje. FOTO: Jittawit.21 Getty Images/istockphoto

V Petrolu so poudarili, da takšna marža ne odraža realnih tržnih razmer in ne omogoča rentabilnega poslovanja, še posebej na manj gosto poseljenih območjih, pri čemer je pridobitnost temelj gospodarske dejavnosti, kot to priznava praksa ustavnega sodišča.

image_alt
Golobova vlada znižuje trošarine ter marže za bencin in dizel

Posledično takšna regulacija po mnenju naftnega trgovca vpliva tudi na znižanje razpoložljivih sredstev za investicije v zeleno tranzicijo. V Petrolu še poudarjajo, da želijo z omenjeno pobudo doseči, da bo družba lahko nadaljevala z učinkovitim in konkurenčnim poslovanjem na trgu.

Vlada je konec novembra ob maržah znižala tudi trošarine, predvsem s ciljem hitrejšega znižanja inflacije. Posledica tega je, da bodo s torkom cene bencina in dizla občutno nižje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije