IZRAŽAJO NESTRINJANJE

Petek je bil spet v znamenju kolesarjev

Petkovi kolesarji so v središču Ljubljane protestirali proti diktaturi in v podporo sodni veji oblasti.
Fotografija: Protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Obiskali so ustavno in okrožno sodišče, okrožno državno tožilstvo ter na vrata teh ustanov nalepili razglas, na katerem med drugim piše: »V tej ustanovi dosledno spoštujemo in upoštevamo ustavo RS, človekove pravice, zakone in uredbe ter vladavino prava«.

Protestniki na kolesih so se sicer nekaj časa zadržali na Trgu republike, nato pa so se odpravili proti hiši Evropske unije s prošnjo za njihovo pomoč, da preprečijo »uničevanje vladavine prava« v Sloveniji.

Protestno gibanje je sicer danes poudarilo pomembnost demokratičnih mehanizmov, ki zagotavljajo ločenost vej oblasti na izvršilno, zakonodajno in sodno. Zapisali so, da je neodvisnost sodstva ključna tako na nacionalni ravni kot na evropski. Protestniki so poudarili, da delovanje premierja Janeza Janše nikakor ne pomeni mnenja prebivalk in prebivalcev Slovenije. 

Tudi v Bruslju se je danes v dežju zbrala skupina okoli desetih protestnikov, ki so pred sedežem Evropske komisije Berlaymont razvili transparent s pozivom k zaščiti vladavine prava v Sloveniji v angleščini.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije