NOVELA ZAKONA OD DDV

Papirnati računi so preteklosti: poglejte, kaj prinaša nov zakon

Ne bo ga več treba izdati v fizični obliki.
Fotografija: Tiskanje računov ne bo več potrebno. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tiskanje računov ne bo več potrebno. FOTO: Uroš Hočevar

Državni zbor je danes s 46 glasovi za in 24 proti sprejel novelo zakona o DDV. Vlada jo je pripravila, potem ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v DZ zmanjkal le glas podpore. Novela med drugim prinaša tudi novost pri izdajanju računov: trgovci bodo te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupcev, sicer pa ne več.

Minister za finance Andrej Šircelj je pri tem danes v DZ zagotovil, da to ne pomeni, da se račun ne bo izdal, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki. Opozicija je bila sicer do novosti skeptična, da lahko neizdajanje računov vodi v zlorabe.

image_alt
Poslanci sprejeli novi protikoronski zakon: nekateri členi dvigajo prah

Z novelo se ukinja predložitev dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV. S 1. julijem 2022 se bo ukinil tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Slednje je namenjeno poenostavitvi delovanja sistema DDV za kmete, saj ne bi bilo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledičnega identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

Novela odpravlja oprostitev plačila DDV ob uvozu pošiljk neznatne vrednosti (meja je bila 22 evrov). Oprostitev plačila DDV za uvoz vrednosti do 22 evrov je bila sicer odpravljena že 1. julija letos s pravilnikom.

Po tej noveli bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil (avtomobilov, motornih koles ter koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem), če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije