PADLA JE KOCKA

Optika Clarus prodana, a bogati lastnik iz Slovenije ni prodal vsega

Obdržal naj bi 30-odstotni delež v podjetju.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Nemški ponudnik očal in drugih optičnih pripomočkov Fielmann je pridobil 70-odstotni lastniški delež v slovenski Optiki Clarus, s čimer vstopa na svoj 14. evropski trg. Vrednosti posla, ki bo veljaven s septembrom, v družbah ne razkrivajo. Pri Fielmannu napovedujejo odprtje novih poslovalnic in rast tržnega deleža.

Kot so sporočili iz nemške družbe, z vstopom v lastniško strukturo Optike Clarus vlagajo ne le v vodilnega optika na slovenskem trgu, temveč tudi v posel, ki je povsem usmerjen v neposredno prodajo strankam.

Želijo prodati več kot sto tisoč očal

Optika Clarus je po njihovih navedbah s 26 poslovalnicami in 30-odstotnim tržnim deležem »nesporno vodilna na slovenskem trgu«. Ta bo za Fielmann trg z največjo kupno močjo vzhodno od njihovih glavnih trgov.



»Z modnimi očali po najboljših cenah, nadpovprečno storitvijo in digitalnimi rešitvami bomo preoblikovali trg v korist slovenskih strank. Dolgoročno želimo v Sloveniji prodati več kot 100.000 očal. Gre za ključni korak pri naši internacionalizaciji,« je poudaril generalni direktor Fielmanna Marc Fielmann.

Krstić ostaja

Ustanovitelj Optike Clarus Tihomir Krstić bo obdržal 30-odstotni lastniški delež in ostal vključen v poslovanje. Kot je poudaril, Clarus s prevzemom ne dobiva le dostopa do mednarodne dobavne verige in učinkovitega poslovnega modela, temveč tudi družinsko podjetje z vrednotami strateškega partnerja.

Letos namerava Clarus v Sloveniji odpreti dve novi poslovalnici, srednjeročno pa želijo njihovo število povečati na več kot 30.

Fielmann upravlja 742 poslovalnic in ima več kot 24 milijonov strank. Skrbi za celotno verigo od oblikovanja in proizvodnje do prodaje. Do leta 2025 nameravajo z organsko rastjo in prevzemi vstopiti še na štiri trge.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije