Okuženi Slovenec peš do zdravnika: kje vse se je gibal?

Strokovnjaki opozarjajo, da najprej po telefonu obvestite zdravnika. 
Fotografija: Kakšne so bile poti okuženega? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kakšne so bile poti okuženega? FOTO: Jure Eržen, Delo

Slovenija ni več oaza brez okužbe, kot so je še pred enim dnevom imenovali mnogi. V sredo je bil pri nas potrjen prvi primer koronavirusa. Okužen je moški, star okoli 60 let, ki je pripotoval iz Maroka preko Italije. Od prihoda domov do obiska infekcijske klinike v Ljubljani je minilo več dni, zdaj pa raziskujejo, s kom je bil v tem času v stiku (najbrž pa z več osebami). Moški sicer ni upošteval priporočil, da naj najprej po telefonu obvesti osebnega zdravnika o morebitnih simptomih, zato ga je ta pregledal brez zaščite in bo najverjetneje pristal v izolaciji. 

Preberite tudi: Mislim, da sem okužen z novim koronavirusom. Kaj zdaj?​


»Očitno gre za uvožen primer okužbe iz Maroka, zato ga moramo izprašati, kje se je gibal in kje je potoval,« je povedala Maja Sočan z NIJZ. Pogovorili se bodo o njegovih visoko rizičnih kontaktih, da bi preprečili širjenje okužbe.  


Bližnjim in drugim, s katerimi je imel okuženi stike, bodo dali jasna navodila, kako naj ravnajo. Še enkrat pa je opozorila, da so najosnovnejši ukrepi higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, ter odmik od drugih, če zbolimo. Kot so povedali na včerajšnji tiskovni konferenci, bodo javnost sproti obveščali v zvezi s primerom in jo opremili z vsemi potrebnimi informacijami. 

Trenutno stanje okužb z novim koronavirusom po svetu:


Prvo okužbo potrdili tudi Madžari

Doslej so novi koronavirus potrdili v 83 državah, smrtne primere so zabeležili v 14. Skupno število okuženih je preseglo 95.000, umrlo je več kot 3250 ljudi, ozdravelo pa več kot 51.000. V Sloveniji so na koronavirus testirali 364 ljudi, v sredo so potrdili prvo okužbo.

Preberite tudi: Novi koronavirus: kaj je in kakšni so simptomi okužbe?


Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. Virus se lahko prenaša v razdalji 1,5 metra do bolnika. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na druge koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni, zabeležen pa je tudi primer, ko je inkubacijska doba znašala 27 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba približno šest dni.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije