EPIDEMIJA

Slabe novice: število okuženih strmo narašča, bolnišnice že prepovedujejo obiske

Število potrjenih primerov že blizu 3.000.
Fotografija: FOTO: Maycal, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Maycal, Getty Images, Istockphoto

Lani je bilo poleti zatišje pred jesensko covidno nevihto, letos pa tudi poleti covid 19 ne počiva. Število potrjenih primerov že nekaj časa narašča, v ponedeljek je bilo potrjenih kar 2.764 okuženih. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je zdaj 957, povprečje v zadnjih sedmih dneh pa 1.556. Na srečo pa je stopnja tveganja za hospitalizacijo še vedno zelo nizka.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivnih pa devet. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Skupno je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 307 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je sedem več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v ponedeljek s potrjeno okužbo skupno 18 bolnikov, kar je dva manj kot dan prej.

Število okuženih strmo narašča. FOTO: Nijz
Število okuženih strmo narašča. FOTO: Nijz

Zaradi visokega števila okuženih so ponekod spet obvezne maske. Tukaj preberite, kje.

Tudi evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je ta teden pozvala 27 ministrov za zdravje v državah članicah EU, naj preostanek poletja izkoristijo za priprave na pričakovani novi val okužb s jeseni in pozimi.

Bolnišnice že s prepovedmi obiskov

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor zaradi trenutne situacije glede covida-19 prepoveduje obiske. Ti so izjemoma dovoljeni zgolj po predhodnem dogovoru s predstojnikom oddelka, piše na spletni strani omenjene bolnišnice.

Naročene paciente s povišano temperaturo in/ali znaki okužb dihal prosijo, da v prostore UKC Maribor ne vstopajo, temveč prej pokličejo v ambulanto, kjer so naročeni, in upoštevajo navodila.

Ta navodila za paciente urgentnega centra ne veljajo. Pacienti se testirajo na koronavirus pred sprejemom v bolnišnico in periodično med hospitalizacijo, so še pojasnili v UKC Maribor.

Do preklica obiske prepoveduje tudi Splošna bolnišnica Celje. Omejitev obiska ne velja za kritično bolne ali umirajoče paciente, pri katerih so ves čas omogočeni obiski po presoji zdravnika. Prav tako ne velja za otroke, ki so sami hospitalizirani na otroškem oddelku in ORL oddelku in jih lahko hkrati obiščeta oba starša ali skrbnika, ki sta zdrava.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije