NOVI ODLOK

Odklenkalo seznamom in barvam držav, odslej drugačni pogoji

Nič več ne bo pomembno, iz katere države prihajamo ali se vračamo v Slovenijo. Da bi bivali brez karantene, velja za vse enak pogoj.
Fotografija: Letališče Jožeta Pučnika FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Letališče Jožeta Pučnika FOTO: Leon Vidic/Delo

Seznami držav, ki so bili obarvani v zeleno, oranžno (rumeno) in (temno) rdeče bodo kmalu preteklost. Vlada je namreč, kot smo poročali, v petek na dopisni seji sprejela nova pravila za vstop in bivanje v Sloveniji

Zdaj ne bo treba spremljati, kako je država obarvana pri ECDC ali na slovenskem zemljevidu glede na epidemiološko sliko. Za vse bo veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Odlok je sicer vstopil v veljavo v nedeljo, v praksi bo zaživel v četrtek, 15. julija. Dokazila so lahko tudi evropsko digitalno covidno potrdilo in digitalno covidno potrdilo tretje države.

Ostajata le dve izjemi za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in negativnega testa, in sicer za dvolastnike in otroke, mlajše od 15 let, v spremstvu starša oziroma skrbnika. Oseba, ki uveljavlja eno od teh izjem, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se napoti v karanteno na domu za 10 dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.
image_alt
Srbski zdravnik, ki dela v Sloveniji, o »kapitalističnem zdravstvu«

Še vseeno pa bo pametno pogledati, kakšno je stanje v kateri državi EU in se na osnovi trenutnega stanja odločiti, ali tja res potovati. 



Pozor, do 15. julija še veljajo seznami držav in pogoji vstopa v Slovenijo glede na barvo države. 



image_alt
Beovićeva o tem, kaj lahko storimo, da se izognemo strogim ukrepom omejitve gibanja


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije