POLICIJA SVETUJE

Odhajate na dopust? Tako se lahko zavarujete pred vlomilci

Z nekaj enostavnimi ukrepi lahko naredimo veliko.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Rclassenlayouts, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Rclassenlayouts, Getty Images, Istockphoto

V času poletnih dopustov nikakor ne počivajo nepridipravi. Daljša odsotnost je idealna priložnost za vlomilce, zato policija poziva, naj se ljudje pred njimi ustrezno zavarujejo.

Vlomilci so v tem času pogosto na preži ob večernih urah, ko opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. »Prilika dela tatu«, vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, pri kateri bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma. Posebno vabljiva za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... »Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi mogoče storiti veliko,« so v opozorilu zapisali pri novogoriški policijski upravi.

Luč odganja nepridiprave

Policija tako svetuje, da se pred vlomi zaščitimo na naslednje načine:
  • Poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete).
  • Vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov ... Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV-sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev.
  • Doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne. Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je treba nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd. so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • Ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmete.

»Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje,« še dodajajo.

Ničesar ne prijemajte

Če gre za vlom ali tatvino, policija svetuje, da nemudoma pokličete policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 oziroma anonimni telefon 080 1200. Da bo policija lažje odkrila storilca, do prihoda policistov ničesar ne prijemajte niti ne premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije