KAJ SE BO ZGODILO?

Oddajate stanovanje prek AirBNB ali Bookinga? Takšne spremembe napovedujejo

Ministrstvo za solidarno prihodnost bi fizičnim osebam omejilo oddajanje preko priljubljenih spletnih strani na 30 dni.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ministrstvo za solidarno prihodnost za prihodnje leto napoveduje prenovo stanovanjskega zakona. Z njim nameravajo prenoviti sistem neprofitne najemnine, saj ugotavljajo, da se aktualen pri novejših stanovanjih še obnese, pri starejših pa je neprimeren. Z novim zakonom pa bodo skušali urediti tudi tržni najem. Napovedane spremembe pa bi utegnile tiste lastnike stanovanj, ki svoje nepremičnine oddajajo preko priljubljenih platform, spraviti v slabo voljo.

Kakšne spremembe predlaga ministrstvo? Omenjajo spremembe obdavčite prihodkov od oddajanja stanovanja v najem. Stopnje naj bi se razlikovale glede na trajanja najemne pogodbe. Tržni najem bodo skušali tudi z ažurnim evidentiranjem najemnih poslov in povečanjem varnosti najemnih razmerij z določitvijo minimalne najemne pogodbe na tri leta.

Ministrstvo predlaga, da bi bilo smiselno omejiti tudi kratkoročno oddajanje. Stanovanja, ki jih oddajajo preko priljubljenih platform, bi omejili na skupno 30 dni na leto,  pod pogojem, da imajo lastniki na temu naslovu prijavljeno stalno prebivališče. Menijo, da bi bilo smiselno kratkoročno oddajanje omejiti tako časovno kot tudi lokacijsko. Tisti, ki bi želeli vseeno oddajati stanovanja preko platform za dlje časa, bi morali odpreti dejavnost in tudi spremeniti namembnost stanovanja.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije