TRI LETA JE MINILO

Obletnica zaprtja trgovin ob nedeljah: nekateri predlagajo krajši delovni čas ob sobotah

Minevajo tri leta od zaprtja trgovin v nedeljah. Te ostajajo še naprej zaprte, nas pa zanima, kaj o tem menijo bralci. Pogrešajo čase, ko so bile odprte tudi ob nedeljah?
Fotografija: Večina bralcev se strinja, da je nedelja dan za vse kaj drugega kot za nakupovanje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Večina bralcev se strinja, da je nedelja dan za vse kaj drugega kot za nakupovanje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte, je že desetletja dilema javnosti. Septembra 2003 so se o tem vprašanju opredelili državljani na referendumu, nato se je z njim ukvarjalo ustavno sodišče, da je državni zbor leta 2020 naposled le sprejel novelo zakona, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne smejo poslovati. 

Tretja obletnica

Pred tremi leti, bilo je 25. oktobra 2020, je bila prva nedelja, ko so bili zaposleni v trgovinski dejavnosti lahko doma in ne med policami. V sredo je torej minilo tri leta, odkar imamo v Sloveniji ob nedeljah in praznikih trgovine zaprte. DZ je o tem sprejel novelo zakona konec septembra 2020, zaprtje pa so predlagali poslanci Levice. Zakon je podprlo 72 navzočih poslancev na seji, 13 jih je bilo proti. Vlada Janeza Janše je bila sicer proti, prav tako državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajec in Trgovinska zbornica Slovenije. 

Na dan, ko minevajo tri leta od sprejetja zakona in več kot 20 let od spoštovanja referendumske volje, državljani še vedno večinsko menijo, da je bila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah edina prava rešitev. Vsaj tako kažejo naše ankete, ki smo jih naredili med bralci.

Pogrešajo čase, ko so bile trgovine ob nedeljah odprte?

Danes smo naše bralce na facebooku vprašali, ali kaj pogrešajo čase, ko so bile trgovine ob nedeljah odprte. Kako se znajdejo, ko jim v nedeljo zmanjka živilo, ki ga nujno potrebujejo? In ne nazadnje, kako bi glasovali v anketi, če bi bilo vprašanje, ali so za to, da trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte ali naj se raje odprejo?

V pičli uri smo prejeli več kot 400 odgovorov in 99 % ljudi je za to, da ostane, kot je. Med predlogi je tudi veliko takšnih, ki menijo, da bi bilo edino pravilno, le bi bile trgovine ob sobotah odprte krajši čas, in sicer do 12. oziroma 13. ure.

Objavljamo še nekaj zapisov bralcev (nelektorirano): 

Anja: Meni je super, da so nedelje zaprte. Do sobote se lahko vse nabavi. Nenazadnje tudi prodajalci potrebujejo kakšen dan počitka.

Sonja, Andreja, Urška ...: Nič ne pogrešam. Tudi ob sobotah bi bilo lahko odprto do 12.ure, kot nekoč.

Hermina: Nič ne pogrešam odprtih trgovin ob nedeljah. 28 let sem delala vsako drugo nedeljo.

Katy: Super je tako. Naj bo ob nedeljah vse zaprto. Da si vsi, ki delamo petke in svetke, tudi malo odpočijemo in smo doma.

• Sabina: Tako naj ostane. Namesto, da se ljudje sprehajajo po nakupovalnih središčih, naj se sprehajajo v naravi, in se odpočijejo. 

• Saša: Če v šestih dneh ne moreš nabaviti vsega, kar potrebuješ, res ne vem. Sicer pa lahko za kakšno živilo vedno pokličeš starše ali soseda. Nedelja je dan za družino, sprostitev, prijatelje in naravo!! Kakšen šoping?

Marija: Zaradi mene so lahko tudi ob sobotah zaprte. Moj ritual je, da vsak petek nabavim vse za ves teden do naslednjega petka. Po kruh grem pa v pekarno, če ga že sama ne spečem.

Majda: Zaprtje trgovin ob nedeljah je bila pametna odločitev, ki bi jo podprla še enkrat! Šest dni v tednu je dovolj časa, da se nakupi potrebno.

Ondina: Je že prav, da so trgovine na nedeljo zaprte. Včasih so tudi v soboto zapirali ob 12. uri. Smo postali 'na komot0 in razvajeni. Vs, kar si v trenutku zaželimo, bi radi imeli. Malce se je treba organizirati na daljši rok in ne bo ničesar zmanjkalo in tudi če bi, bi bila to šola za prihodnjič

• Grega: Najbolj so vesele bencinske črpalke, ker on pa lahko prodajajo na polno, po najvišjih cenah

Ljubica: Nedelja je dan počitka, tako da naj ostanejo trgovine zaprte. Če ti kaj zmanjka, greš k sosedu ali se prilagodiš in narediš kaj drugega.

Najdejo se tudi redki posamezniki, ki bi imeli trgovine ob nedeljah odprte:

Med 400 komentarji so tudi taki, ki jim ni všeč, da so trgovine ob nedeljah zaprte.

Carli: Obvezno odpreti. Trgovski poklic je eden najlažjih na svetu, trgovke pa kljub zaprtju delajo enako število ur na teden. V diskontnih trgovinah celo zgolj 30 ur na teden za plačo, ki je bistveno previsoka za to nezahtevno delo.

Alex: Odpreti nazaj trgovine ob nedeljah, ker je to dan kot nalašč za šoping. 

Zlata: Odprimo trgovine, delavce pa pošteno plačati in ne bo problema.

Karolina: Trgovke bi morali vprašati, kaj si mislijo o tem, tudi one so različnega mnenja. Sem se enkrat z eno pogovarjala, pa je rekla, da ji je najlepša nedelja, kadar dela. Mož skuha kosilo in ko pride domov samo sede in je, potem pa gre cela družina na sprehod. Če ima pa nedeljo prosto, mož gleda televizijo, ona pa celo dopoldne skače okrog štedilnika in kuha in to ji je bolj zoprno kot nedeljsko delo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije