Objavili seznam, kako so države pripravljene na koronavirus: na tem mestu je Slovenija

V raziskavi o zdravstveni varnosti je sodelovalo 195 držav.
Fotografija: Koronavirus se hitro širi po svetu. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Koronavirus se hitro širi po svetu. FOTO: Getty Images/istockphoto

Pred dvema letoma je generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije na vrhu srečanja vlad dejal, da se lahko nenadoma in v kateri koli državi na svetu začne uničujoča epidemija, ko svet nanjo ne bo pripravljen.Svet je zaradi epidemije koronavirusa že dva mesece v paniki in zdi se, kot da se napovedi sekretarja Tedrosa Adhana Ghebreyesusa vsaj deloma uresničujejo. Ta je sicer govoril o izbruhu pandemije, ki bi ubila 100 milijonov ljudi, kar je daleč od trenutnih razmer, a se je danes v ospredje postavilo tudi vprašanje, kako dobro so posamezne države pripravljene na epidemijo ali pandemijo?

Po raziskavi svetovne zdravstvene varnosti (Global Health Security Index) je v raziskavi sodelovalo 195 držav, rezultati pa kažejo, da je zdravstvena varnost v osnovi šibka po vsem svetu in da nobena od držav ni na pandemijo v popolnosti pripravljena. 


Tajska med najbolj pripravljenimi


Poročilo so sestavili na podlagi dostopnih informacijah o sposobnosti vsake od držav, da onemogoči, razkrije in odgovori na krizne razmere v zdravstvu in državo ovrednotili s točkami od 0 do 100, kar je tudi najvišja raven pripravljenosti.

Kako dobro si države pripravljene na epidemijo? Slovenija med najbolj pripravljenimi v Evropi. FOTO: Zaslonski posnetek
Kako dobro si države pripravljene na epidemijo? Slovenija med najbolj pripravljenimi v Evropi. FOTO: Zaslonski posnetek


Najvišje na lestvici so ZDA s 83,5 točke, nato Velika Britanija (77,9), Nizozemska (75,6), Avstralija (75,5) in Kanada (75,3). V kategoriji najbolj pripravljenih sta tudi Tajska in Južna Koreja.

Kitajska, kjer je žarišče izbruha koronavirusa, je na 51. mestu s 48,2 točke.


Kje je Slovenija?


Umivanje rok je ena najboljših preventiv. FOTO: Blaž Samec, Delo
Umivanje rok je ena najboljših preventiv. FOTO: Blaž Samec, Delo
Slovenija je na tem seznamu zasedla 12. mesto (67,2 točk) kar pomeni, da spada med najbolj pripravljene. Hrvaška je denimo na 38. mestu, Italija na 31., Avstrija na 26., Madžarska na 35., Srbija na 41 mestu, BiH na 79. ...

Večina Evrope, Rusije in Bližnjega vzhoda, Azije, srednje in Južne Amerike so »v večji meri pripravljene«, medtem ko so najmanj pripravljeni v afriških državah.

Na samem dnu seznama so Severna Koreja (15,5 točke in 193 mesto), Somalija (16,6) in Ekvatorialna Gvineja (16,2).


Ukrepi v zdravstvenih zavodih


Slovenija je bila ena prvih evropskih držav, ki je kmalu po izbruhu okužb na Kitajskem vzpostavila testiranje za potrditev virusa, pravijo na vladi.  NIJZ je za zdravstveno osebje in epidemiologe pripravil natančna navodila za ravnanje.

Pripravljena in objavljena so bila navodila za epidemiološko spremljanje obolelih in spremljanje oseb, ki so bile z osebo s potrjeno okužbo v stiku. Vsi javni zdravstveni zavodi so dobili tudi navodila za obravnavo oseb s sumom na nov koronavirus v osnovnem zdravstvenem varstvu in v bolnišnicah.

Vlada je iz blagovnih rezerv sprostila zalogo dodatne zaščitne opreme, namenjene izključno zdravstvenemu sistemu. 
V večini bolnišnic po Sloveniji velja popolna prepoved obiskov.

Ukrep zapiranja šol v Sloveniji zaenkrat ni potreben, v primeru razglašene epidemije pa bo o tem odločalo ministrstvo, pristojno za izobraževanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije