Občina se steguje po Martinovi zemlji: dvorišče so spremenili v cesto

Razlastitev je padla že na upravni enoti, a občinarji vztrajajo.
Fotografija: Da lahko soseda dostopa do hiše, so njegovo dvorišče spremenili v cesto. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Da lahko soseda dostopa do hiše, so njegovo dvorišče spremenili v cesto. FOTO: Igor Mali

Že leta se Martin Erjavec iz vasi Leše nad Prevaljami z občino Prevalje neuspešno bori za svojo zemljo in veliko evrskih tisočakov je že šlo za pravdanje, tako njegovih kot tudi davkoplačevalskih – občinskih. Občina je namreč leta 2008 njegovo zemljišče spremenila oziroma kategorizirala v javno cesto. Pri tem bi morala, kot odreja zakon, geodetsko odmeriti zemljišče, z lastnikom urediti pravni prenos lastništva in mu izplačati odškodnino. Nič od tega ni storila, zato je njen poseg seveda nezakonit, vsa kanalizacija, ki so jo zgradili ob tej cesti, pa je zaradi tega črna gradnja.

Leta 2017 je občina še huje posegla v njegovo lastnino – v javno površino oziroma v cesto je spremenila kar njegovo dvorišče, po katerem pride do svoje hiše, v kateri živita z ženo. Ker niti pri tem posegu v njegovo last ni naredila geodetske odmere, so zdaj vse tri parcele nedeljive in so v bistvu javna cesta. Javni interes pri tem je, da lahko soseda dostopa do svoje hiše, pri tem pa niso posegli na njeno parcelo, ampak na Erjavčevo.

Razlastitev ustavljena

»To je vendar nedopustno, da tako ravnajo z mano. Moje dvorišče ne more biti cesta, naj kar v sosedino zemljo posežejo in pri njej odmerijo zemljišče za javni interes. Popustil sem že za 140 kvadratnih metrov moje lastnine, a od mene hočejo še več. Vse sem že poskusil in tako na uradu varuha človekovih pravic kot upravni enoti so ugotovili, da občina ravna nezakonito, oni pa še kar trmasto vztrajajo,« je Martin Erjavec močno razočaran nad Občino Prevalje, s katero nikakor ne najde skupnega jezika in se mora z njo boriti za svojo zemljo.

Da nikakor ne gre za kaprico trmastega Korošca, so potrdili na uradu varuha za človekove pravice, saj menijo, da je občina ravnala protiustavno in nedopustno posegla v njegovo pravico do zasebne zemlje: »Občina ima na voljo druge nepremičnine, ki omogočajo speljavo javne ceste brez posega na vaše zasebno zemljišče,« so v svojem uradnem stališču zapisali junija lani. Dodali so še, da če občina pred kategorizacijo nepremičnine v javno cesto ne uredi lastniškega razmerja, morajo nato kategorizacijo razveljaviti.

Namesto da bi odlok razveljavili, so junija lani začeli kar postopek razlastitve. A ta je padla že pri prvem koraku, upravni organ oziroma Upravna enota (UE) Ravne na Koroškem je razlastitev avgusta 2019 zavrnila, saj je po preverjanju lastništva zemljišč ugotovila, da občina v postopku ni predložila parcelacijske odločbe, ki je nujna za razlastitev. Te seveda ni mogla predložiti, ker je ni opravila in ne obstaja.

Ogradil dvorišče

Brez njegovega soglasja so na nezakonito kategorizirani cesti začeli graditi kanalizacijo. FOTO: Igor Mali
Brez njegovega soglasja so na nezakonito kategorizirani cesti začeli graditi kanalizacijo. FOTO: Igor Mali
Ker kljub krivici, ki se mu godi, nihče ne more zaščititi zakoncev pred nezakonitim odvzemanjem zemlje, se je Erjavec tega lotil kar sam. Poleti, ko so se na njegovem dvorišču pred vhodom v hišo obračali in ga motili številni kombiji in tovornjaki, mu je prekipelo in z betonskimi zidaki je omejil vstop. »Moral sem zavarovati svojo posest, a sem ogradil samo svoje dvorišče, tako da so osebna vozila lahko vozila naprej do sosede. A ta je šla nadme s tožbo zaradi motenja posesti. Pa sem imel betonske zidake na svojem dvorišču, zato je seveda tožbo izgubila,« je besen Martin Erjavec in nam pokaže sklep višjega sodišča v Mariboru, da se tožba Erjavčevih sosedov zavrne in potrdi sklep sodišča prve stopnje. »Jasno je, da ima lastnik pravico posegati v svoje zemljišče in da mu tega ne moreta preprečiti ne policija ne inšpekcija. Ker je del nepremičnine nesporno kategorizirana javna pot, tožeči stranki na tem delu sploh nimata in ne moreta imeti posesti,« je sodišče zavrnilo tožnika, prav tako njuno zahtevo za izrek denarne kazni v višini 3000 evrov in zahtevo, da bosta zakonca Erjavec nosila vse stroške postopka.

​Kaj pravijo na občini? Bodo sporni odlok o kategorizaciji vendarle umaknili in ustavili razlastitveni postopek? Bodo le uredili geodetsko izmero, kot zahteva postopek kategorizacije? »Zaradi nasprotovanja lastnika smo bili prisiljeni uvesti postopek razlastitve in znotraj tega postopka izvesti predhodne meritve. Postopek je bil zaradi dedovanja in prehoda lastništva na solastniškem deležu ustavljen, zaradi česar je bil tudi postopek razlastitve zaključen. Kljub temu Občina Prevalje nadaljuje postopek odmere. Ko bo ta na pristojni geodetski upravi pravnomočno zaključen, bo Občina Prevalje ponovno vložila zahtevo za razlastitev. Ker dogovor oziroma sporazum z lastnikom zemljišča kljub mnogim poskusom ni bil možen, je občina prisiljena spor reševati prek pristojnih institucij. Po končanih postopkih bo odločitev pristojnih organov zavezujoča za obe strani, spor med strankama pa bo dokončno rešen,« so zapisali v odgovoru.

Že dolga leta se bori za svojo zemljo. FOTO: Igor Mali
Že dolga leta se bori za svojo zemljo. FOTO: Igor Mali
»Še na ministrstvu za infrastrukturo, kamor sem se pritožil, so mi neuradno rekli, da ni občine v Sloveniji, ki bi tako trmasto vztrajala pri kategorizaciji, kot to počne Občina Prevalje. Ta se obnaša, kot da je država v državi in kot da vsem drugim pripada lastnina, samo meni ne. Pa saj ni čudno, ko pa so vsi povezani med sabo. Tako je vodstvo občine ena sama družina – sestra župana Matica Tasiča Meta Tasič Bukovec je direktorica komunale, njen partner je tajnik občine in vse se dela zelo po domače. Veste, koliko škode so že meni povzročili in koliko stroškov je šlo za odvetnike? Namesto da bi javni denar porabili za kaj pametnejšega, gre za odvetnike. Na moje vprašanje, koliko občina da za odvetnico, so mi odgovorili, da v lanskem letu 59.000 evrov. Naj že enkrat priznajo, da so se zmotili, in to končno rešijo, samo ne v mojo škodo,« si želi Martin Erjavec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije