POPLAVLJEN PODVOZ

Ob vsakem neurju odrezani od sveta (FOTO)

Prebivalci Dirmajerjevega hriba v Hrastniku bodo po več letih končno lahko brez skrbi prišli do svojih domov. Podvoz, ki ga redno poplavlja, bodo razširili in uredili odvodnjavanje.
Fotografija: Fotografija iz leta 1960 kaže, da se od tistih časov ni dosti spremenilo.
Odpri galerijo
Fotografija iz leta 1960 kaže, da se od tistih časov ni dosti spremenilo.

»Sporočam vam, da nam je z vašo pomočjo uspelo. Pravkar smo videli, da že označujejo teren, prihodnji mesec se bodo dela začela,« nas je na začetku junija 2018 razveselilo sporočilo Nermina Karamana iz Hrastnika.
Takole ozek je podvoz, ki ob vsakem večjem nalivu poplavi, prostora je komaj dovolj za eno vozilo. FOTOGRAFIJE: Osebni arhiv
Takole ozek je podvoz, ki ob vsakem večjem nalivu poplavi, prostora je komaj dovolj za eno vozilo. FOTOGRAFIJE: Osebni arhiv

Januarja lani smo namreč v Slovenskih novicah objavili, da je prebivalcem spodnjega dela Hrastnika na naslovu Cesta Hermana Debelaka oziroma na območju Dirmajerjevega hriba nad železniško postajo, kjer stoji nekaj nad dvajset hiš, dokončno prekipelo. No, izkazalo se je, da so takrat delavci znova le zakrpali kot švicarski sir zluknjano cesto.
 

Reševalci težko pridejo skozi


Kot nam je takrat zaupal Karaman, težave trajajo že leta in jih ni malo. »V skoraj vsakem neurju smo odrezani od sveta, saj predor ob vsakem večjem nalivu poplavi. Pred časom smo bili priča temu, da je vozniku osebnega avta odtrgalo nosilno roko, tako da je obtičal sredi predora, voznik asistence pa je komaj prišel do avta,« nam je razlagal januarja in dodal, da do njih težko pride tudi reševalno vozilo.
Po objavi našega prvega članka januarja 2018 so luknjasto cesto znova le za silo zaflikali.
Po objavi našega prvega članka januarja 2018 so luknjasto cesto znova le za silo zaflikali.

Prebivalci se počutijo drugorazredne državljane, saj kot pravijo, je denar v proračunu za vse razen zanje, ki se vozijo po pokrpanih luknjah. Zdaj nekdanji hrastniški župan Miran Jerič nam je sicer zagotovil, da so bila že v proračunu za leto 2018 predvidena sredstva za ureditev tega območja.

»Po preveritvi statične stabilnosti bo proučena možnost razširitve podvoza, ki bi bistveno pripomogla k prometni in vsesplošni varnosti,« je zapisal januarja lani in dodal, da je projekt odvisen tudi od Slovenskih železnic (SŽ), »katerih infrastruktura pomeni veliko tehnično in finančno oviro pri rekonstrukciji podvoza«.
Pa vendar je trajalo dve leti, da bo projekt dejansko tudi stekel. In to pod novim županom Markom Funklom.
 

Končano do prvomajskih praznikov


Prejšnji četrtek je tako občinska uprava na zadnji sestanek pred izvedbo del povabila tudi krajane. Kot so zapisali v vabilu, se bo »decembra začela rekonstrukcija podvoza«. Predvidena je razširitev obstoječega podvoza, tako da bo omogočena prevoznost osebnim in intervencijskim vozilom, predvidena pa je tudi delna ureditev ceste, ukrepi na železniških tirih, zaščita in prestavitev komunalnih vodov ter preureditev naprav za odvodnjavanje, so še zapisali na občini.


Na sestanku, kot so nam tokrat odgovorili z občine, so po dogovoru s stanovalci sklenili, da se gradbena dela začnejo po novoletnih praznikih, dokončana pa bodo do prvomajskih. »Izvajalec del bo AGM Nemec, vrednost investicije pa je nekaj več kot 640.000 evrov,« pojasnjujejo na občini. Stroške si bosta delili občina in Direkcija RS za infrastrukturo.
 

Cesta bo zaprta


»Končno bomo dobili lažji dostop do svojih hiš, saj smo morali recimo tudi naročeno pohištvo do tja znositi,« pravi Karman.
V predvidenem času gradnje, torej dobre štiri mesece, bo cesta zaprta za ves promet, a na občini zagotavljajo, da bo v času gradnje komunalna, zdravstvena, protipožarna in preostala potrebna oskrba za življenje občanov zagotovljena.


Glede na to, da gre za edini dostop prebivalcev približno 20 hiš na tem območju, nas zanima, kako bo med gradnjo, ko bo cesta zaprta, urejen dostop do njihovih domov. »Avtomobile bomo puščali na spodnjem parkirišču, ki je zavarovan. Na sestanku smo označili, koliko avtomobilov bo imelo posamezno gospodinjstvo, da pristojni zagotovijo dovolj parkirnih prostorov,« pravi Karaman. Prebivalci morajo zdaj zdržati še nekaj mesecev, po prvomajskih praznikih pa bodo končno zaživeli kot pravi, in ne drugorazredni državljani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije