TEŽAVE ODPRAVLJENE

Nuklearna elektrarna Krško ponovno obratuje, tudi Teš 6

Generator Neka je bil v petek ob 21.37 ponovno sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem. Od petka v omrežju tudi Teš 6.
Fotografija: Nuklearna elektrarna Krško. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nuklearna elektrarna Krško. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki je zaradi puščanja v primarnem sistemu elektrarne stala od 6. oktobra, je bila v petek nekaj pred 22. uro ponovno priključena na omrežje. Trenutno obratuje z 28-odstotno močjo in jo bo v skladu s postopki postopno povečevala, je danes objavil Nek.

Generator Neka je bil v petek ob 21.37 ponovno sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem. Elektrarna trenutno obratuje z 28-odstotno močjo in jo bo v skladu z obratovalnimi postopki postopno povečevala.

»Organizacije, ki jih je pooblastila Uprava RS za jedrsko varnost, so po neodvisnem nadzoru aktivnosti podale pozitivno mnenje za zagon,« so zapisali v objavi.

Pred tem je Nek upravi poslala poročilo o opravljeni analizi po odstopanju oz. zaustavitvi elektrarne in podporne študije. Uprava je potrdila, da je Nek izvedel vse potrebne in pričakovane ukrepe ter s tem izpolnil predpogoje za varno obratovanje.

Varnosti ni bila ogrožena

Nek so v začetku oktobra preventivno zaustavili, potem ko so odkrili puščanje primarnega hladilnega kroga v zadrževalnem hramu. Po analizi okvare so odstranili jedrsko gorivo in zamenjali dele cevovodov. Po popravilu so nadaljevali priprave na ponovni zagon elektrarne, izveden je bil neodvisni nadzor in po pozitivnem mnenju so lahko Nek znova zagnali.

V elektrarni zagotavljajo, da med puščanjem jedrska varnost ni bila ogrožena, saj je bilo puščanje v mejah, ki omogočajo normalno obratovanje elektrarne. Izpustov radionuklidov v okolico ni bilo, vsi varnostni sistemi so bili na razpolago, odziv opreme in osebja na dogodek je bil v skladu s projektnimi osnovami in pričakovanji, so navedli.

Stal tudi šesti blok Teš

Termoelektarna Šoštanj je šesti blok (Teš 6), ki je bil zaradi okvare od ponedeljka ustavljen, po sanaciji v petek znova priključila v omrežje, so STA danes povedali v HSE.

Blok so v ponedeljek ustavili, ker je prišlo do okvare na transportu žlindre kotla bloka.

Oskrba z električno in toplotno energijo v času ustavitve šestega bloka po navedbah HSE ni bila motena, saj so ju zagotavljali s plinskima enotama in blokom 5 v Tešu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije