DELOVNE UNIFORME

Novi videz zaposlenih na Slovenskih železnicah: dali so jim skrojiti nove uniforme (FOTO)

Slovenske železnice so se po skoraj 30 letih predstavile z novimi delovnimi uniformami.
Fotografija: FOTO: Slovenske železnice
Odpri galerijo
FOTO: Slovenske železnice

Na Slovenskih železnicah (SŽ) po skoraj 30 letih spreminjajo celostno podobo uniform za osebje. Kot je dejal direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, bodo zaposleni z njimi predstavljali vse vrednote, ki jih gojijo v skupini SŽ. Uniforme bodo v uporabi od nedelje, ko začne veljati tudi nov vozni red vlakov.

Temno modre uniforme bodo zamenjale uniforme v petrolejsko modri barvi, ki so jih zaposleni v SŽ nosili vse od osamosvojitve Slovenije.

Nove službene obleke vključujejo temno modre hlače ali krilo, belo srajco z modrimi dodatki v gumbih, ovratniku in rokavih, modri blazer ter modro bundo iz nepremočljivega materiala z všito kapuco. Moški del uniforme sestavlja tudi svetlo modra kravata, ženski del pa svetlo modra rutka s potiskom logotipa.

FOTO: Slovenske železnice
FOTO: Slovenske železnice

K uniformi kontrolorjev spada še modra kapa, posebnost pa ima, tako Kranjc, tudi prometniška uniforma, in sicer rdečo kapo. »To je znak, ki prometniku podeljuje pravico dati dovoljenje za vožnjo vlakov, kar je zelo pomembna naloga,« je na današnji novinarski konferenci dejal Kranjc.

Več kot tisoč zaposlenih

Pomembni vodili pri izbiri novih uniform sta bili poleg videza še udobnost in praktičnost, so poudarili v SŽ. Nove uniforme so tako iz materiala, ki omogoča praktično vzdrževanje. Pred izbiro so sprevodnik, vodja vlaka, prodajalec in prometnik izvedli tudi testiranje v dejanskih razmerah med opravljanjem službenih obveznosti.

FOTO: Slovenske železnice
FOTO: Slovenske železnice

V celotni skupini SŽ pri svojem delu uniformo sicer uporablja več kot 1000 zaposlenih: prometniki, spremljevalno osebje vlaka, kontrolorji in prodajalci. »Prenovljene postaje, bolje opremljene in prenovljene proge, ki zagotavljajo višje hitrosti, točni vlaki in navsezadnje tudi prijazni ter lepo oblečeni železničarji so naš cilj,« je zaključil Kranjc.

FOTO: Slovenske železnice
FOTO: Slovenske železnice

Kot je navedla direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan, so za uniforme, ki jih je osebje nosilo do zdaj, našli ekološko rešitev. Predali jih bodo namreč podjetju, ki se ukvarja s predelavo oziroma izdelavo koristnih izdelkov iz tkanin.

Kot so še navedli na konferenci, so uniforme pomemben del železniške dediščine, saj so se uveljavile kmalu po nastanku prvih železnic. Železničarjem so dale prepoznavnost, veljavo in samozavest, so sklenili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije