POLITIKA

Nova politična srhljivka: novi predsednik DZ ali predčasne volitve?

Glasovanje o razrešitvi Zorčiča bo predvidoma popoldne.
Fotografija: Zorčič, ki je izstopil iz poslanske skupine SMC skupja z Janjo Sluga in Branislavom Rajićem (v novi poslanski skupini se jim je pridružil še Jurij Lep iz Desusa), ni odstopil z mesta predsednika DZ, ki pripada koaliciji. FOTO: Jože Suhadolni, Delo
Odpri galerijo
Zorčič, ki je izstopil iz poslanske skupine SMC skupja z Janjo Sluga in Branislavom Rajićem (v novi poslanski skupini se jim je pridružil še Jurij Lep iz Desusa), ni odstopil z mesta predsednika DZ, ki pripada koaliciji. FOTO: Jože Suhadolni, Delo

DZ bo danes na predlog koalicije odločal o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je minuli teden zapustil koalicijsko stranko SMC. Če bo razrešen, za kar je na tajnem glasovanju treba najmanj 46 poslanskih glasov, je verjetno že danes pričakovati tudi predlog za izvolitev vodje poslancev NSi Jožefa Horvata za novega predsednika DZ.

image_alt
Brutalno iskrena Janja Sluga


Pri glasovanju o Zorčičevi razrešitvi je pričakovati tesen rezultat in bo bržkone do konca neznanka, ali bo koalicija uspela zbrati dovolj glasov. Sama jih ima 38, a na večini glasovanj lahko računa še na SNS, Desus in poslanca narodnih skupnosti, kar je skupaj 47 poslanskih glasov.

SNS napoveduje podporo Zorčičevi razrešitvi, medtem ko se v Desusu še niso izrekli. Poslanca narodnih skupnosti bosta glasovala po lastni vesti, je dejal vodja poslanske skupine Felice Žiža. Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik LMŠ Marjan Šarec sta v ponedeljek ocenila, da do zamenjave predsednika DZ ne more priti, če se bosta poslanca narodnih skupnosti držala parlamentarne prakse, da nista jeziček na tehtnici.

image_alt
Zorčič predsednik DZ le še do torka?


Tako kot za razrešitev je tudi za imenovanje predsednika DZ treba najmanj 46 glasov. Vodja poslancev SMC Gregor Perič je v ponedeljek dejal, da je Horvat izvoljiv, obenem pa se je strinjal, da bo to glasovanje pomembno nakazalo delovanje koalicije v prihodnje. Če bo Zorčič razrešen, je takoj pričakovati predlog za izvolitev novega predsednika, ni pa nujno, da bi že danes o njem tudi odločali.

image_alt
Janja Sluga vodja nove poslanske skupine, Šarec jih pozdravlja na "pravi strani"


Horvat je za TV Slovenija povedal, da ima po njegovih informacijah 46 glasov podpore. Če jih ne bi dobil, bi to po njegovem mnenju pomenilo, da smo blizu predčasnim volitvam.

Glasovanje o razrešitvi Zorčiča je tajno, pa tudi morebitno glasovanje o imenovanju novega predsednika DZ. Glasovanje o razrešitvi Zorčiča je pričakovati v popoldanskih urah na 68. izredni seji, ki se bo začela 15 minut po koncu 67. izredne seje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije