V ZDA NAVDUŠENI

Nova naprava: mize nas bodo same učile biljard

Rudi Bric razvija napravo, ki vzbuja zanimanje v ZDA. Računalnik na biljardno mizo nariše puščice za smer, moč in način udarca.
Fotografija: Projekt BWise nadgradi biljardno mizo z napravo, ki jo upravljamo kot tablični računalnik. FOTOgrafije: Igor Mali
Odpri galerijo
Projekt BWise nadgradi biljardno mizo z napravo, ki jo upravljamo kot tablični računalnik. FOTOgrafije: Igor Mali

LJUBLJANA – Da v življenju nikoli ni prepozno za učenje, v tem primeru biljarda, dokazuje Rudi Bric, ki ga je prvič igral med študijem v ZDA daljnega leta 1976. Slovenkam in Slovencem je verjetno najbolj znan kot gonilna sila podjetja Hermes Softlab, ki je brez enega kredita zraslo s štirih na 700 zaposlenih: »V resnici me je k vsemu spodbudilo, da sem – po prodaji Hermesa – kupil hišo, v kateri je bil biljard,« pojasni Bric blizu prostorov podjetja za pametne tehnologije v športu, katerega direktor je.
Naprava izriše idealno pot krogle v žep.
Naprava izriše idealno pot krogle v žep.

V novi hiši je igral, a ni napredoval v biljardnih veščinah: »Ker sem informatik po poklicu, vedno poskušam najti koristno uporabo zapletenih informacijskih rešitev.« Ideja – ki jo zdaj z družabniki in sodelavci razvija tri leta – je bila, da bi s pomočjo sodobne tehnologije ustvaril napravo, ki bi pomagala ljudem, da se naučijo igrati biljard. Naprava je dobila ime BWise, kar bi v angleščini pomenilo »bodi moder, pameten.« In taka je tudi naprava.
 

Stroj bo postal trener


Ko vstopimo v prostore ljubljanskega podjetja, se miza za biljard ne razlikuje od podobnih po lokalih; a ko jo projektor pod stropom spremeni v računalnik, ki se odziva na dotike, se pokaže, kaj je v resnici nadgrajena resničnost (kot temu rečejo v tujini).
Rudi Bric razvija projekt tri leta.
Rudi Bric razvija projekt tri leta.

Bričev partner in trenutno drugi najboljši biljardist v Sloveniji Mitja Gradišnik nalaga krogle na narisane točke po sredini mize v vrsto in vmes pojasnjuje: »To je osnovna vaja za začetnika: najprej se mora naučiti merjenja.« Od krogel do žepov, v katere padejo, se izrišejo črte idealnega udarca: »Preden udariš kroglo, ti računalnik na biljardno mizo nariše puščice za smer, moč in način udarca. Sistem spremlja, kje so krogle, in računa ustrezne kote,« razloži Bric pred udarcem; nato sproži krogle v tek, in ko se njihov položaj spreminja, se sistem prilagaja novonastali situaciji.

V biljardu na igro vpliva veliko spremenljivk; s treningom igralec razvija tako imenovani mišični spomin: »Zdaj bo trening izboljšan na raven, kot da imaš osebnega trenerja, ki ti pomaga. In samo popoln trening pripelje do popolnosti, pravi eden od trenerjev ameriškega nogometa,« pojasnjuje Bric napravo BWise: »Uživaj, izboljšaj, obvladaj (enjoy, improve, master) – to so tri besede, ki povejo, zakaj to delamo.«


Ker pa tehnologija omogoča povezovanje, so začeli raziskovati, kako bi lahko biljard igrali na daleč – in sčasoma so se začeli za BWise zanimati »vsi, ki v tem športu v svetu kaj pomenijo. Tudi Mike Massey, živa legenda trik udarcev v biljardu,« pojasni Bric, ki bi rad pomagal globalno oživiti to igro. Mike Massey kot veteran s petimi desetletji igre za sabo poudari: »Profesionalci ne bi več nujno morali potovati po vsem svetu po turnirjih. Imeli bomo veliko turnirjev in zelo zanimivih iger, na kateri bodo igrali najboljši na svetu za velike nagrade.« Možnosti bodo precej drugačne in boljše tudi za amaterske in profesionalne igralce pri nas in po svetu, še dodajajo snovalci.
 

Včasih ti uspe, včasih se potolčeš


Po treh letih razvoja so ustvarjalci BWise prišli tako daleč, da bodo imeli predstavitev v ZDA predvidoma oktobra, predstavi Bric: »Na prireditvi American Open International v Chesapeaku se zberejo profesionalci. Predstavili bomo, kako bi lahko organizirali nov način turnirjev.« Čeprav igra na vseh koncih sveta ni enaka – že zaradi različne gume na robovih mize in blaga na njej –, bi bilo možno z napravo in primerno mizo mednarodni turnir igrati tudi v lokalnem klubu: »Ideja je, da ustvarimo nov ekosistem, v katerem bodo igralci – s pomočjo naših naprav, ki med seboj komunicirajo – igrali med seboj kjer koli po svetu,« pojasni Bric, ki se dogovarja še za marsikaj, kar spremlja projekt.


Ob mizah v biljardnici Direkt na drugem koncu prestolnice pa nas Bric poduči, da smo Slovenci tehnološko od nekdaj v svetovni špici: »Poglejmo kriptovalute, ki so tehnološko zelo zahtevne. Svojih dosežkov ne moremo vedno primerjati v Sloveniji, na število prebivalcev in lokalno.« Nadaljuje, da na določenih tehnoloških področjih nismo samo med vodilnimi (leading edge) v svetu: »Smo tudi bleeding edge, torej krvaveča špica. Prodiramo tja, kjer še nihče ni bil, in včasih se potolčeš, izkrvaviš.« Včasih ti pač uspe; Bricu je enkrat že. In ko ga vprašamo, kako poslovno uspeti v svetu, v smehu odvrne: »Več moraš prodati kot kupiti.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije