ZAJČJA MRZLICA

Nova epidemija na vidiku? NIJZ v pitni vodi potrdil nevarno bakterijo

Tularemije na območju severnoprimorske regije niso ugotovili zadnjih 30 let.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Schulzie Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Schulzie Getty Images/istockphoto

Epidemiološka obravnava primerov zajčje mrzlice (tularemije) v severnoprimorski regiji je prvič v Sloveniji potrdila prisotnost bakterije Francisella tularensis v pitni vodi treh zasebnih vodovodov, namenjenih lastni oskrbi, so pojasnili na NIJZ. Preiskava za potrditev vzročnosti še poteka. Na NIJZ odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi.

V severnoprimorski regiji niso prejeli nobene prijave tularemije v zadnjih 30 letih. V tem letu so samo v juniju in juliju zabeležili že 27 primerov tularemije. Glede na izsledke epidemiološkega poizvedovanja so se oboleli najverjetneje okužili v naseljih v občinah Ajdovščina (Ustje, Višnje, Podkraj), Bovec (Plužna, Soča), Kobarid (Idrsko), Nova Gorica (Trnovo, Vitovlje, Nova Gorica) in Tolmin (Tolminske Ravne, Tolmin, Zadlaz - Čadrg, Zadlaz - Žabče, Podbrdo, Hudajužna).

Morali so tudi v bolnišnico


Pri obolelih so ugotovili različne oblike tularemije, 14 okuženih pa je potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Pojav tularemije v severnoprimorski povezujejo z množičnim pojavom miši v letošnjem letu in obilnimi padavinami v maju. Dosedanje ugotovitve epidemiološke obravnave nakazujejo, da je bakterija, ki povzroča tularemijo, močno razširjena v naravi. Najpogosteje se z njo okužimo z ugrizom okuženega klopa ali s stikom z okuženo živaljo, vir okužbe pa je lahko tudi onesnažena (pitna) voda.

Odkrili so jo v vzorcih vode


Prisotnost bakterije v vzorcih vode zasebnih vodovodov nakazuje povezavo s pojavom tularemije pri šestih uporabnikih vodovodov. Preiskava za potrditev vzročnosti še ni opravljena. To navaja NIJZ na spletni strani in odsvetuje pitje vode iz vodnih virov v naravi, kot so nenadzorovani izviri in studenci. Uporabnikom javnih vodovodov odsvetujejo uporabo morebitnih drugih virov pitne vode za lastno oskrbo s pitno vodo, kot so hišne kapnice ali vodnjaki, če nimajo urejene učinkovite priprave vode in niso ustrezno vzdrževani.

Lastnikom zasebnih vodovodov svetujejo ureditev učinkovite priprave vode in ustrezno vzdrževanje vodovodov. Voda se namreč lahko onesnaži z bakterijo prek trupel ali izločkov okuženih živali, najpogosteje glodavcev.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije